Váratlanul fordulat a német kiskereskedelemben

A korábbi visszaesés után valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Egyes elemzők szerint a lakossági fogyasztás fékezheti az idén várt gazdasági visszaesést, mások úgy vélik: a növekedés jobbára a kormány autóvásárlásokat ösztönző roncsprémium programjának köszönhető.

Az egy hónappal korábbi 0,4 százalékos visszaesés után áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest, változatlan áron számolva - jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken. Elemzők legfeljebb stagnálást vártak. A forgalom az egy évvel korábbitól 0,8 százalékkal maradt el, ugyanannyival, mint márciusban.

A német lakosság fogyasztási kedve, illetve képessége a válság előtt sem volt sokkal jobb: tavaly áprilisban 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest, és mindössze 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Egyes szakértők szerint a lakossági fogyasztás váratlan növekedése esetleg fékezheti az idénre várt gazdasági visszaesést Németországban, mások viszont rámutatnak, hogy a növekedés jobbára a kormány autóvásárlásokat ösztönző roncsprémium programjának köszönhető, és ha a program véget ér, nem tudni, mi lesz a növekedéssel. Megint mások úgy vélik, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése abból is származhat, hogy a válság közepette az emberek elhalasztják a nagy értékű, nagy hitelfelvétellel járó beruházásokat - például az ingatlanvásárlást -, így viszonylag többet szánhatnak kisebb értékű, napi vásárlásokra, és ez az irányzat hosszabb távon is érvényesülhet.

Az első negyedévben a német hazai össztermék (GDP) a második világháború óta nem látott mértékben, 3,8 százalékkal maradt el az előző negyedévitől, és 6,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál is. A második világháború óta a legerősebb gazdasági visszaesés várható ebben az évben Németországban. Ezt erősítette meg április végi, lefelé módosított hivatalos előrejelzésében a német kormány, hat százalékos gazdasági gyengülést jósolva, a januárban általa jelzett 2,25 százalékos visszaesés helyett. A kormány várakozásai szerint az import idén 10,6 százalékkal csökken, és jövőre is legfeljebb 0,4 százalékkal nőhet.

A visszaesés várhatóan érezteti hatását a munkapiacon is. A német gazdaságkutató intézetek előrejelzése szerint a munkanélküliek száma ebben az évben legkevesebb egy millióval növekszik - hosszú idő óta először ismét 4 millió fölé -, jövőre pedig megközelítheti az 5 milliót is. A kormány most átlagosan 3,72 millió munkanélkülire számít idén, és 4,62 millióra jövőre.

A gazdaságkutató intézetek 2010-re 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósolnak, míg a kormány azt jövendöli, hogy az év végén már fordulat következhet, és a gazdaság 0,5 százalékkal növekedhet a jövő évben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a német GDP 5,6 százalékos csökkenését jósolja erre az évre, és további, egy százalékos visszaesést valószínűsít jövőre. Tavaly 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal bővült a német gazdaság.

A német kormány most a lakossági fogyasztás 0,1 százalékos csökkenését jósolja idénre, és további 0,3 százalékos visszaesését jövőre. Eszerint a válság viszonylag megkímélni látszik a lakosság életszínvonalát, csakhogy az a jobb időkben sem profitált a GDP-növekedésből, sőt. Németországban 2005 óta folyamatosan csökken a reálbér, csökkent a kifizetett teljes bértömeg vásárlóértéke is, ugyanis tavaly év végéig növekedésének üteme rendszeresen elmaradt az inflációtól, miközben, ráadásul, a bértömeg nominális növekedésének igen szerény üteménél gyorsabban nőtt a foglalkoztatottak száma. Így a korábbi, erős gazdasági növekedés idején is a lakossági fogyasztás például tavalyelőtt évi átlagban 0,4 százalékkal csökkent, tavaly 0,1 százalékkal tovább apadt.

Most a GDP keresleti oldalának más, korábbi hajtóerői fogyatkoznak meg igazán. A német kormány előrejelzése szerint a beruházások idén 8,1 százalékkal, jövőre 0,3 százalékkal csökkennek. A német export idén 18,8 százalékkal visszaesik, jövőre esetleg 0,9 százalékkal nő, jósolta a kormány szerdán. A korábbi években a beruházások és az export évi 10-15 százalékos növekedése lendítette a GDP-t, a keresleti oldal majdnem 57 százalékát kitevő hazai lakossági piac növekedése híján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.