Váratlanul csökkent az amerikai munkanélküliség

Az elemzői várakozásokkal ellentétben nem növekedett, hanem - 0,3 százalékponttal - csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

A pénzpiacokon is irányadó mutatóként kezelt 9,7 százalékos januári adatot pénteken közölte a washingtoni munkaügyi tárca; az állástalanok aránya tavaly augusztus óta a legalacsonyabb.

Amerika a válság elmúlt két évében 8,4 millió (nem mezőgazdasági) munkahelyet veszített, 2010 első hónapjában viszont csak 20 ezret, különösen az építőiparban és a közalkalmazottak körében. (Az alulfoglalkoztatottak aránya 16,5 százalékos, és 0,8 százalékponttal esett vissza.)

A nagy kérdés, hogy folytatódik-e a csökkenés. Elemzők inkább a 10 százalék körüli ráta fennmaradására számítanak idén.

- Fordulunk már be a sarkon, de az állásgyarapodás egy darabig még nem lesz elégséges ahhoz, hogy komolyan érvényesüljön a munkanélküliségi rátában - állítja Nigel Gault, az IHS Global Insight elemzőcég közgazdásza.

A friss mutató első piaci hatásaként a dollár erősödött a jennel szemben, de az euró kurzusát, illetve az amerikai papírok határidős kereskedését inkább más tényezők, így az európai, közte a görög államháztartási aggodalmak befolyásolták. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.