Váratlanul kamatot csökkentett a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnap a piaci szereplők számára váratlanul 15 bázisponttal, 1,2 százalékra csökkentette az alapkamatot. Egyúttal délután a jegybank ismertette inflációs jelentését is, amelyben a következő hónapok lépéseit is előre vetítette. Az Equilor elemzői úgy vélték például, hogy ha a háromkor ismertetett jelentésben döntést követően az inflációs várakozások jelentősen 1,5% alá csökkennek, az kifejezetten erős jelzés lehet a következő hónapokban megkezdődő újabb kamatcsökkentési ciklust illetően.

Ennek alapja az volt, hogy a MNB 2015 decemberében még 1,7 százalékos éves átlagos inflációra számított 2016-ban és 2,6 százalékos árnövekedési ütemre 2017-ben. A GDP idén 2,5 százalékkal, 2017-ben 3 százalékkal bővülhet, állt a jegybank tavalyi év végi előrejelzésében. Nos, a frissen közölt számok valóban erős, sőt nagyon erős utalást tesznek arra, hogy további csökkentésekre lehet számítani, hiszen a jegybank 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte idei inflációs várakozását, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

Elemzők szerint így őszre 1 százalék közelébe mérsékelheti a Monetáris Tanács az alapkamatot. Az Equlior részéről hozzáfűzik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megkezdett monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremtett az MNB számára megkezdett programja folytatására, miközben az infláció továbbra is nyomott maradt.

Ha valakiben kétségei lettek volna a számok kapcsán a jegybank következő hónapokban az alapkamattal kapcsolatos szándékairól, azt az inflációs jelentés sajtótájékoztatóján gyorsan eloszlatták. A közlés szerint ugyanis a kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével - olvasható az MNB Monetáris Tanácsának keddi, kamatdöntés után kiadott közleményében. A monetáris tanács a márciusi inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében az egynapos betéti rátát negatív tartományba, -0,05 százalékra, míg az egynapos hitelrátát 1,45 százalékra csökkentette - áll a jegybank oldalán ismertetett közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.