Váratlan profitrobbanás a Richternél

A várakozásoknál sokkal magasabb profitszámokat tett közzé ma hajnali gyorsjelentésében a Richter, ám ebben alapvetően két egyszeri tételnek van jelentős szerepe.

A várakozásoknál sokkal magasabb profitszámokat tett közzé ma hajnali gyorsjelentésében a Richter, melynek üzemi eredménye 25, nettó profitja pedig 65 százalékkal haladta meg a Portfolio.hu által összeállított konszenzusban szereplő értékeket – írja a Portfolio.hu. Hozzáteszik, ma minden bizonnyal nő a cég papírjainak az ára a tőzsdén.

A Portfolio.hu által összeállított konszenzushoz képest a bevétel és a bruttó fedezet szintjén minimális, 2 százalékos felülteljesítés volt tapasztalható. Az üzemi és a nettó profit ugyan igen jelentősen felülmúlta a konszenzust. A forint árfolyamának alakulása vegyesen hatott a bevételre, hiszen a negyedéves átlagérték az euróval szemben 2,4 százalékos erősödést mutatott, a rubellel szemben azonban 6,6, míg a zlotyval szemben 5 százalékos átlagos gyengülés volt tapasztalható, ami ellensúlyozhatta az előbbi hatást. A második negyedév eddig eltelt részében ezeknek a folyamatoknak a folytatódása látszik.

A Richter nettó készpénz- és értékpapír-állománya 10 mrd Ft-tal 92 mrd Ft-ra emelkedett, ami részvényenként 5000 Ft-ot, azaz a tegnapi záró árfolyam 23 százalékát teszi ki. A készpénzállományra a negyedév végi forinterősödés negatívan, a mérföldkő fizetések pedig pozitívan hatottak. A második negyedévben azonban számolni kell az osztalékfizetéssel is, ami 12 milliárd forintot tesz ki. Az év hátralevő részében a PregLem mérföldkő fizetésre is sor kerülhet, aminek mértéke 150 m frank lehet. 

A Richter teljes árbevétele 16 százalékkal emelkedett, a hazai forgalom azonban 8 százalékos csökkenést szenvedett el. Bár 2012 első negyedévében a gyógyszerpiac kismértékben növekedni tudott, a Richter árbevételének csökkenése miatt a társaság piaci részesedése 5,2 százalékra esett, így a Richter hatodik helyre szorult vissza.

Lengyelországban euróban 10 százalékkal emelkedett a forgalom, elsősorban annak köszönhetően, hogy 2011 végén, még a 2012. január 1-jén életbe lépett új TB-lista megjelenése előtt, a nagykereskedők és a patikák jelentősen csökkentették készleteiket, melyeket most visszapótoltak. 2012. január 1-jei hatállyal azonban új gyógyszertörvény került bevezetésre Lengyelországban, ami további szigorítást jelent a gyógyszergyártók számára. Oroszországban 18, Ukrajnában pedig kiemelkedő 54 százalékkal emelkedett a bevétel euróban, elsősorban a jelentős mértékű előszállításoknak köszönhetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.