Váratlan jó hír az Egyesült Államokból

A vezető amerikai gazdaságkutató csoport, a Conference Board az Egyesült Államok gazdaságában javulást érzékel: januárra előzetesen számolt összetett konjunktúramutatója 0,4 százalékkal emelkedett.

Az általában az elkövetkezendő három-hat hónap gazdasági tevékenységének várható alakulásáról számolt index tíz részmutatóból áll, azok felölelik a részvényárfolyamok vagy az építési engedélyek számának változására vonatkozó számításokat is. Emellett a csoport utólag módosítja ezen komplex mutatóját, decemberre például lefelé kellett változtatni az előzetesen kiadott számot.

Minden esetre a tényt, hogy a jelek szerint két egymást követő hónapban javult a mutató értéke, a Conference Board vezető közgazdásza úgy kommentálta, hogy az amerikai recesszió erőssége az elkövetkezendő hónapokban gyengülhet. Már több mint egy éve tart az amerikai gazdaság visszaesése - jegyezte meg.

Egyes jelentések felhívják a figyelmet, hogy a Conference Board összetett konjunktúra mutatója mellett egy másik, négytényezős indexet is számol, melyben egyebek között az ipari termelés és a foglalkoztatás trendjét is figyelembe veszi. Ezen mutatóegyüttesben januárra is csökkenést mutatott ki a kutatócsoport. Pozitív változást jelezett benne a személyi jövedelmeké, már a kormányzati gazdaságélénkítő csomag hatásaként.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.