Váratlan bejelentés Dunaújvárosban

Igazi meglepetés hangzott el Dunaújvárosban szombaton a Vasas- és kohásznapokon. A vállalatcsoport vezetője bejelentette, hogy az év eleje óta álló 1-es kohó felújítása a jövő héten elkezdődik a ISD Dunaferrnél. Ez a bejelentés csak pletykaként keringett a munkavállalók között, az érdekvédelmek nem nagyon bíztak benne, hogy el is hangzik.

A jövő héten megkezdődik az év elején leállított 1-es számú kohó felújítása az ISD Dunaferr Zrt.-nél - jelentette be a vállalatcsoport cégvezetője szombaton Dunaújvárosban, a 37. vasas- és kohásznapon elmondott megnyitóbeszédében.

Evgeny Tankhilevich az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a régóta várt beruházás garantálja a folyékony fázis jövőbeni működését Dunaújvárosban. Ez különösen azért fontos, mert a szakszervezetek attól tartottak, ha a 1-es kohó felújítása belátható időn belül nem történik meg, akkor a közeli jövőben a folyékony fázis leáll, s ezzel az acélgyártás is megszűnik Dunaújvárosban. A vezérigazgató kiemelte ezzel együtt az ISD Dunaferr Zrt. folytatja a hengerművekben megkezdett modernizációt is.

Emlékeztetett: nehéz időket él az acélipar, de a Dunaferrnek meg kell őriznie piaci pozícióit és helyét a korszerű acélipari gyártók között. A sikerhez magas termelékenység, kiváló minőségű termékek és elégedett ügyfelek kellenek - tette hozzá.

Mezőközy András, a társaság szóvivője a elmondta: a műszaki paraméterek egyeztetését hamarosan elkezdik, majd ezt követően állítják össze a beruházás költségvetését. A kivitelezés összköltsége nagyságrendileg 3-4 milliárd forintra tehető, és várhatóan év végére fejeződik be.

A 2-es számú kohóval kapcsolatban közölte: a tulajdonosok egyelőre az 1-es számú nagyolvasztó újjáépítésére koncentrálnak, a másikkal csak az átadást követően foglalkoznak.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke történelmi pillanatnak nevezte a bejelentést, amelyre hónapok óta vártak a cég dolgozói. Reményét fejezte ki, hogy ezzel a lépéssel Dunaújváros nem jut Ózd és Miskolc sorsára.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az elmúlt egy évben az érdekvédelmi szervezetek - a cégvezetéssel együtt - a fő hangsúlyt a biztonságos termelésre helyezték, amely a kohó felújítása nélkül nem lenne megvalósítható. Beszédében kiemelte: a bejelentés a cég hosszú távú jövőjét alapozhatja meg.

Az ISD Dunaferr Zrt. január végén állította le az előzetes terveknek megfelelően az 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés gyenge műszaki állapota miatt. Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül - befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása, megkezdik a berendezés felújítását - közölték akkor.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, és akkori árakon tízmillió euróba került.

A Dunaferr életében azért is létfontosságú az 1-es kohó felújítása, mert a társaság évről évre milliárdos veszteségeket produkál, s előzetes hírek szerint ez alól az elmúlt év sem jelentett kivételt. Az üzemi tanács vezetője szerint 15-20 milliárd forint lehet a tavalyi veszteség. (A cég közgyűlése pénteken fogadta el a tavalyi gazdálkodás mutatói, ám azokat a cégbíróságon még nem tudtuk elérni.)

Az egyre rosszabb helyzetről a társaság dolgozóinak különféle elégedetlenséget tükröző megmozdulásai tanúskodnak. Igaz, néhány munkaügyi konfliktust sikeresen megoldottak ezek hatására, de a helyzet az 1-es kohó egyre csak húzódó és ezáltal a cég jövőjével kapcsolatos pletykák rontották a társaság körüli hangulatot.

A szakszervezet szerint ugyanis egészen eddig semmilyen jele nem volt annak, hogy a tulajdonos elindítaná a rekonstrukciós munkákat.Arról is beszéltak a vállalat dolgozói, hogy ha ez a döntés április végéig nem születik meg, akkor idén már biztosan nem kapcsolódik be a termelésbe ez a kohó. Ráadásul a 2-es kohóval sincs minden rendben, mert az is rossz állapotban van. Így a szakszervezet szerint valós veszély, hogy ezek leállnak, s így a folyékony fázisban megszűnik a termelés, ami - ahogy említettük - annyit tesz: az acéltermelés leáll.

A végleges leállítás persze nem érdeke az orosz-ukrán tulajdonosi csoportnak sem, hiszen az uniós piacra nekik a Dunaferr jelenti a kaput.

A vasmű vesszőfutása egyébként a gazdasági válság kitöréséig vezet vissza. A hazai acélóriás addig igen szépen termelte a pénzt, rendre tetemes profitot hozott a tulajdonosoknak. A krízis azonban a Dunaferr emelkedő gazdasági pályáját kettétörte. Aminek több összetevője is akad.

A társaság piacai nehéz helyzetben vannak, amit súlyosbít, hogy tavaly a világpiaci acélárak még jellemzően csökkentek is. A menedzsment számára a gondokat csak tetézi, hogy a versenyképességen lényegében semmit sem tudtak javítani. Pedig erre nagy szükség lenne, miután a világ nagy acélüzemei éppen ebben látják a jövőt, s igyekeznek minél többet a termelés fejlesztésére, hatékonyabbá tételére költeni.

A meghatározó gyártók próbálnak a nagy hozzáadott értékű termékek irányába menni, hogy az olcsó előállítást végző, tömegtermékeket gyártó társaságok fojtásából kikerüljenek. Ilyen környezetben viszont egyre inkább elkerülhetetlennek látszanak ezek a beruházások Dunaújvárosban – már persze ha valóban érdemi jövőt szánnak a tulajdonosok a cégnek. A termelés emelkedik, a temékekre pedig kereslet van – tették hozzá a szakszervezeti aktivisták.

A dunai vasmű - megkezdik a 1-es nagyolvasztó rekonstrukcióját
A dunai vasmű fél gőzzel működik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.