Van még lejjebb - Újabb leminősítési hullám közelít?

Kell az IMF-megállapodás – állítják a BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Fórum szakértői. Különben megnő a veszélye a hitelminősítők felőli újabb leminősítési hullámnak.

Jövő tavaszig biztosra vehető további 100 bázispontos kamatcsökkentés, illetve még több hónapig erős vételi érdeklődés mutatkozhat a nemzetközi intézményi befektetők felől a feltörekvő piaci államkötvények iránt. Az IMF-fel kötött hitelmegállapodás olcsóbbá tenné az államadósság finanszírozását, és segítene az eladósodott magánszektornak is, így több pénz maradna beruházásokra is. A megállapodás nélkül 2013 végére a kormány nehezebben tudná refinanszírozni a devizaadósságát, pénzügyileg sérülékenyebbé válna az ország, és emiatt a hitelminősítők felől nőne az újabb leminősítési hullám veszélye is – vélik a BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Fórum konferencia szakértői.

A BNP Paribas egyetért a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi két kamatdöntésével; szerintük egyértelműen a gyenge gazdaság volt a legfontosabb oka a kamatcsökkentési sorozat augusztusi elindulásának. Emellett az alacsonyabb kockázati prémium és a viszonylag erősebb forintárfolyam is támogatta a kamatcsökkentések végrehajtását. A jegybank hitelesen cselekedett, és mivel a magyar piacok erősek maradtak a két kamatvágás után is, úgy tűnik, hogy a befektetők nem ítélik megalapozatlannak a lépést. A kamatcsökkentési sorozatnak azonban lehetnek mellékhatásai, mivel a jelek arra utalnak, hogy az adóemelésekből és élelmiszerár-drágulásból eredő magasabb inflációnak másodkörös hatásai vannak.

Michael Dybula, a BNP Paribas varsói elemzője biztosra veszi, hogy jövő év első negyedévéig további 100 bázispontos vágás várható. Az, hogy ezután mi történik, a jövő évi inflációs folyamatoktól, illetve a kockázati prémium alakulásától függ majd.

A szakértő azonban rendkívül aggasztónak tartja az elhúzódó IMF-tárgyalást. "A magyar gazdaságnak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy a megállapodás gyorsan megszülessen. Míg a kormány könnyedén finanszírozni tudja a meglévő tartalékaiból az idei negyedik és a jövő évi első negyedévi devizaalapú adósságait, addig a magánszektor szintén magas devizaalapú eladósodottsággal küzd." – hangsúlyozta Michael Dybula. – "Azért, hogy a magánszektor adósságának kockázati prémiuma is mérséklődni tudjon, egyértelműen szükség lenne a hitelmegállapodásra. Az adósság mérséklődő refinanszírozási költségei forrásokat szabadítanának fel, amit a vállalati szektor beruházásokra tudna költeni, ez pedig segítné a gyorsabb gazdasági kilábalást" – tette hozzá az elemző.

Mindezek mellett a hitelmegállapodás csökkentené a gazdaságpolitikai kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot is, például a váratlan, illetve nem szokványos intézkedésekkel kapcsolatos kockázatokat. Egy jól körülírt gazdaságpolitikai keretrendszer szükséges ugyanis ahhoz, hogy tartósan növekedjen a működőtőke-befektetők Magyarországgal kapcsolatos bizalma.

"Fél százaléknál is alacsonyabb potenciális GDP-növekedési ütem növeléséhez a beruházások, illetve a foglalkoztatás bővülésére lenne szükség. A befektetők bizalma nélkül nem lehet elérni, hogy élénküljenek a beruházások" – mondta Madár István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Budapesti Gazdasági Fórum 2012 konferencia moderátora.

A BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Fórum szakértője egyetért abban, hogy ha nem születik meg az EU/IMF-megállapodás, akkor mához egy évre a kormány nehezebben tudja majd refinanszírozni a devizaadósságát, mint most. IMF-megállapodás nélkül az ország sokkal inkább sérülékeny lenne az eurózónából érkező esetleges stresszhelyzetre. Mindezek mellett a hitelminősítők felőli újabb leminősítési hullám veszélye is nagyobb lenne.

Ezzel szemben, amennyiben megszületne az EU/IMF-megállapodás, a forint tovább tudna erősödni, és süllyednének a magyar állampapírhozamok, a jegybanki kamatcsökkentési sorozatnak pedig nagyobb tere lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.