Van aki 90 milliót vesztett a "Jógazda" bedőlésén

Befejezte az Országos Betétbiztosítási Alap a visszavont felügyeleti engedélyű Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár adatállományának feldolgozását. E szerint a betéteseknek 8,1 milliárd forintot fizetnek.

 

Befejezte az Országos Betétbiztosítási Alap a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár adatállományának feldolgozását. A hitelintézeti ügyféladatok feldolgozása, majd ezt követően az egy betétesre vonatkozó adatkonszolidáció (OBA védettséggel rendelkező betétek és folyószámlák tőke- és kamatállományának kártalanítandó betétesre vonatkozó összeadása) után derül ki, hogy az egyes betétesek mekkora tényleges OBA kártalanításban részesülnek.

Az adatok szerint a takerékpénztár 9,8 milliárd forintos betétállományából a (zárolt betétekkel együtt) kifizetendő OBA kártalanítási kötelezettség (kamat a tőkével együtt 8,5 milliárd forint lesz. (A legnagyobb vesztesek az önkormányzatok, mivel számukra nem biztosít fedezetet a OBA.)

A betétesek átutalással, postai úton és OBA kártyával kérhetik a pénzük kifizetését. A betétesek lakóhely szerinti megoszlásáról továbbá elmondható, hogy nem korlátozódik kizárólag a Jógazda fiókok körzetére, található ugyanis betétes Komáromból, Sopronból, Pécsről, Leverkusenből, Münchenből, Los Angelesből, Hong-Kong-ból és Szingapúrból is.

A Jógazda átlagos betétnagysága: 1,5 millió forint, 500 forint alatti, törvény által ki nem fizethető kártalanítások összege: 84 ezer forint, míg anonim, nem azonosítható betétek összege: 13,5 millió forint

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget meghaladó betétek száma 19 volt, s a legnagyobb vesztes az a megánszemély volt, aki a "Jógazda" bedőlésén 90 millió forintot bukott el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.