Vámosi-Nagy Szabolcs: az árakat terhelő adók láthatóbbak

Az árakat terhelő adók láthatóbbak, jobban ellenőrizhetők szemben a jövedelemadókkal - mondta a Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a m1 Ma Reggel című műsorában.

A nemzeti össztermék 2 százalékának megfelelő adóemelésre kerül sor a mostani változásokkal – jelentette ki a szakember.

Mint mondta: a legszembetűnőbb változás az általános forgalmi adó 2 százalékpontos emelése, így talán a világon nálunk lesz az áfának a legmagasabb adókulcsa. Hozzátette: az árakat terhelő adók láthatóbbak, jobban kezelhetők, jobban is ellenőrizhetők, szemben a jövedelemadókkal, ilyen tekintetben nem istenkáromlás, hogy az áfát emelik.

Felhívta a figyelmet arra: Szlovákiában is emelik az áfát, igaz, ott csak egy százalékponttal. ebben az esetben azonban inkább az árfolyamkülönbség a meghatározó, mint az adótartalom. Arra a felvetésre, hogy mennyire távolodtunk el adóbevallás tekintetében a „söralátéttől”, azt mondta: a söralátét csak a személyi jövedelemadót érintő képletes elvárás, idéntől a viszonylag egyszerű esetekben elegendő is lesz egy egyoldalas bevallást benyújtani.

Beszélt arról is, hogy több új adónemet vezetnek be, ilyen a baleseti adó, a kulturális járadék a pornográf termékeken, az ebadó. A képviselői ötletelés nagyon termékeny volt, szerencsére nem fogadták el a villamosadót, a települési adót, a jóvátételi adót. Felvetette: ahogy a koherenciaszavazás lezajlott – benyújtottak 110 indítványt –, az párját ritkítja, ilyen az elmúlt húsz évben nem volt.

Arra a kérdésre, hogy az adójóváírással mely társadalmi réteg jár jól, azt válaszolta: összességében nincs, hiszen az árakat terhelő adó mindenkit érint. A személyijövedelemadó-változások során az adójóváírással érintett rész kompenzációtól függően rosszul jár, vagy még rosszabbul. Az adójóváírással nem érintett rész viszont jól jár, más kérdés, hogy ezt elveszíti az egészségbiztosítási járulék egy százalékpontos emelésével, és az árakat terhelő adókkal – érvelt az adószakértő.

Beszélt arról is, hogy 96 ezer vállalkozást érint az eva adókulcsának 35-ről 37 százalékra történő emelése. Kiemelte: nem csodálkozna azon, ha több tízezren kilépnének, és ez szerinte helyes is, mert ez az adónem adószakmailag nehezen indokolható. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.