Változik a vasúti menetrend

Hétvégén változik a vasúti menetrend: a MÁV-Start szerelvényei az eddiginél több helyen állnak meg. Számottevő újdonságokra azonban nem kell készülniük az utasoknak.

Railjet szerelvények veszik át hétfőtől a nemzetközi forgalomban a Budapest Keleti pályaudvarról 7.10-kor induló, és az oda 20.49-kor érkező EuroCity vonatok feladatait. A járatok Bécs helyett Münchenig közlekednek majd, illetve onnan is indulnak vissza. Így a Budapest-Bécs-München útvonalon napi három pár railjet vonat szolgálja ki az utasokat.

Győr és Wien Südbahnhof között, EuRegiós vonatokként Talent motorvonatok állnak szolgálatba. A szerelvények a kerekes székes utasok számára is biztosítják a kényelmes utazás, valamint a könnyű fel- és leszállás lehetőségét. Fedélzetükön kerékpárok is szállíthatók.

Belföldön Tatabánya és Oroszlány között pályafelújítás miatt csökkent a menetidő, ezért a vonatok menetrendje is módosult. A Szombathely-Nagykanizsa vonalon a szerelvények az eddiginél többször állnak meg: három gyorsvonat megáll Búcsúszentlászló és Gelse állomásokon, egy személyvonat Újudvaron, illetve Magyarszerdahelyen és Kilimán is. További négy, vasárnaptól Zalaszentlőrinc megállóhelyen is megáll.

Hasonló változások lesznek a Szombathely-Kőszeg vonalon. A menetrendi módosítás után Gáncsapáti felső megállóhelyen naponta 14 személyvonat áll meg.

A munkábajáró utasok kiszolgálásának javítására a MÁV-Start Veszprém és Budapest között a reggeli órákban közvetlen vonat közlekedtet. Zalaegerszeg és Zalaszentiván között ugyanakkor több vonat szállítja majd az utasokat. A változástól Zalaegerszeg felől és felé utazók számára próbálnak jobb csatlakozási lehetőséget biztosítani.

A Budapest és Sárbogárd között közvetlen vonatok közlekednek majd. Naponta két pár vonat Pusztaszabolcsról tovább közlekedik Dombóvárra illetve Pécsre, a Pincehelyről és Pécsről érkező személyvonat pedig Pusztaszabolcsról tovább szállítja az utasokat Budapestre.

A hivatásforgalom feltételeinek javítását szolgálja, hogy Szerencs és Miskolc között  munkanapokon új vonat közlekedik. Az új járat Szerencsről 5.18-kor indul, Miskolcra 5.51-kor érkezik.

A Debrecen-Tiszalök vonalon Debrecen és Hajdúnánás között a tanulók utazását azzal könnyítik meg, hogy iskolaidőben munkanapokon a reggeli órákban egy pár, míg délután egy új vonatot állítanak forgalomba.

Mezőhegyes és Battonya között iskolaidőben munkanapokon, a reggeli órákban egy pár vonat menetrendjét igazítják az iskolások igényeihez.

Gyuláról Budapestre a hétvégétől minden vasárnap közvetlen gyorsvonat közlekedik. A Budapest-Szeged vasútvonalon, a reggeli és az esti órákban három vonat megáll Nyársapáton is.

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass- Kelebia vonalon a Kunszentmiklós-Tasson túli esti utolsó eljutási lehetőséget a Kőbánya-Kispestről 19.32-kor induló és Kiskunhalasig közlekedő személyvonat biztosítja majd. A reggeli órákban a munkába járást az 5.51-kor Kőbánya-Kispestre Kiskunhalasról érkező vonat segíti.

A fővároson belül vonatozóknak szánt újdonság ugyanakkor, hogy a délutáni órákban hat zónázó vonat megáll Rákoshegy állomáson is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.