Változik a tranzakciós illeték!

Átírná a tranzakciós illeték szabályait a költségvetési bizottság. A módosító értelmében alapesetben tranzakciónként legfeljebb hatezer forintot szednének be, cserébe a kincstárnak és az MNB-nek is fizetnie kell.

A kormány előterjesztésére a parlament költségvetési bizottsága ma módosító indítványt nyújtott be a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvénytervezethez. A javaslat szerint az új közterhet a korábbi javaslathoz képest szélesebb körre vetnék ki, cserébe a mértéke kisebb lenne az eddig tervezetnél.

A módosító javaslat a tranzakciós illeték hatályát – meghatározott kivételektől eltekintve – kiterjeszti a kincstári körben végzett fizetési műveletekre, továbbá részben bevonja az illetékfizetési körbe a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Ez azt jelenti, hogy egyrészt az állami pénzmogások után is kellene illetéket fizetni, másrészt az MNB-nek is kellene fizetnie a bankok legalább egynapos, legfeljebb kéthetes jegybanki betét elhelyezésére irányuló lekötési műveletei után.

A javaslat kiemeli az illetékfizetési kötelezettséget keletkeztető fizetési műveletek köréből a készpénzbefizetést (a sárga csekkek feladására, befizetésére ez nem vonatkozik), a bankközi műveletek teljes körű mentesítése érdekében pedig a pénzforgalmi szolgáltató által más belföldi, illetve külföldi pénzforgalmi szolgáltató, pénzügyi intézmény, befektetési vállalkozás, befektetési alapkezelő, valamint befektetési alap részére vezetett fizetési számla terhére megvalósított fizetési műveleteket. Az értékpapír-piaci műveletek mentesítése érdekében a módosító javaslat pontosítja, hogy az ügyfélszámlán vagy az értékpapírszámlával kapcsolatban egyéb számlán végrehajtott fizetési művelet nem keletkeztet illetékfizetési kötelezettséget.

A módosító biztosítja továbbá, hogy abban az esetben se keletkezzen illetékfizetési kötelezettség, ha a pénzforgalmi szolgáltató a befektetési szolgáltatást nem maga, hanem a kapcsolt vállalkozása útján végzi. Kiemeli továbbá a javaslat az illetékfizetési körből a csoportfinanszírozás keretében megvalósuló fizetési műveleteket, ha azt ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató bonyolítja le, továbbá a rontott, hibás és egyéb technikai jellegű fizetési műveleteket.

Alapesetben, tehát például a magánszemélyek, cégek pénzmogásainál az illeték továbbra is egy ezrelék, de mértéke alkalmanként nem haladhatja meg a 6 ezer forintot. (A javaslat szerint a csoportos beszedési és átutalási megbízások esetében a fizetési megbízásokat külön-külön kell figyelembe venni az illetékkorlát szempontjából.) Az MNB és a kincstár esetében is egy ezrelék az illeték mértéke, de nincs felső plafon, míg az egynapos jegybanki betétnél 0,01 százalék, s plafon ennél sincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.