Változatlanul sok jogsértés az árubemutatókon

Idén 90 árubemutatót ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, melyek közül 60-on találtak valamilyen jogsértést. Tavaly 87 eset 72 százaléka bizonyult problémásnak. Általában a termékekkel és a fogyasztói jogokkal kapcsolatban hangzik el megtévesztő tájékoztatás.

Augusztus végéig 90 ellenőrzést végeztek árubemutatókon a fogyasztóvédelmi felügyelők. Ebből 60 esetben találtak valamilyen jogsértést – közölte Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A szóvivő elmondta: ötödik éve folyamatosan vizsgálják az árubemutatókat, mert még mindig nagyon sok a szabálytalanság. Ezen a területen tavaly egész évben 87 ellenőrzést végzett a hatóság, és az esetek 72 százalékánál találtak jogsértést.

Az adatok szerint 2011-ben csaknem 400 írásos panasz érkezett a fogyasztóktól az árubemutatókkal kapcsolatban. Visszatérő probléma, hogy megtévesztő tájékoztatást adnak a fogyasztóknak a termékekkel, illetve a fogyasztói jogokkal kapcsolatban – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

Összességében jól vizsgáztak viszont a koffein-, laktóz-, mesterséges színezék és tartósítószer-mentesként árult élelmiszerek. 30 ellenőrzött termékből háromnál találtak eltérést – közölte a szóvivő a legutóbb lezárult vizsgálat eredményeit ismertetve.

Az NFH először ellenőrzött ilyen termékeket, miután egyre nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik egészségügyi okok miatt tudatosan kerülnek bizonyos összetevőket. A laboratóriumi vizsgálat során egy bizonyos habtejszínről, egy tejről és egy szilvalekvárról derült ki, hogy nem felelnek meg teljesen a csomagoláson található jelölésnek – közölte Fülöp Zsuzsanna. A hatóság kötelezte a gyártókat és forgalmazókat, hogy ezzel a jelöléssel ne árusítsák tovább a termékeket, illetve az egyik esetben bírságot is kiszabtak.

Egyebekben ismertette: ősszel lezárul a gazdasági reklámtevékenység, az elektronikus kereskedelmi tevékenység, az árfeltüntetés, illetve a szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézésének ellenőrzése.

Kiemelten vizsgálják a játszótéri eszközöket, a villamossági termékek biztonságosságát, illetve a 18 év alattiak védelmét szolgáló, az alkohol és dohánytermékek árusítását szabályozó rendelkezések betartását is. Még a karácsonyi vásárok előtt befejeződik a játékok forgalmazásának laboratóriumi vizsgálattal összekötött ellenőrzése – emelte ki Fülöp Zsuzsanna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.