Változatlan EU-kamat és derűlátás

Az Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul 1 százalékon hagyta az irányadó uniós kamatot. Az unió gazdasága korábbi várakozásaik felett teljesíthet.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 1 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtökön.

A döntés megfelel a várakozásoknak; a Reuters hírügynökség elemzői felmérésében megkérdezett 78 szakértő mindegyike úgy vélte, hogy az EKB Kormányzótanácsa nem változtat az irányadó refinanszírozási kamaton, amely így már 16. hónapja áll 1 százalékon.

A kamat még több mint egy évig maradhat eme rekordalacsony szinten; az elemzői felmérés középértéke alapján az várható, hogy egészen 2011 utolsó negyedévéig változatlanul hagyja a Kormányzótanács az irányadó rátát.

A piacokat nem mozgatta meg a döntés: az euró árfolyama és az állampapír-piacon irányadó német kötvények hozama sem változott jelentősen a kamatdöntés ismertetése után.

A korábban vártnál gyorsabban növekedhet az euróövezet gazdasága az EKB csütörtökön bemutatott előrejelzése szerint. Jean-Claude Trichet EKB-elnök szerint a gyors bővülés eredményeit deficitcsökkentésre kell fordítani.

Az EKB szerint az euróövezet gazdasági teljesítménye 1,6 százalék körül - 1,4 és 1,8 százalék közötti mértékben - haladhatja meg az idén az egy évvel korábbit. Az EKB az előző, júniusi előrejelzésében 0,7 és 1,3 százalék közötti mértékű bővülést valószínűsített 2010-re.

2011-ben az euróövezet összesített hazai terméke (GDP) 1,4 százalék körül - 0,5 és 2,3 százalék között - növekedhet a friss prognózis szerint. Júniusban 0,2 és 2,2 százalék közti növekedést jósolt 2011-re az EKB.

Az új előrejelzést a második negyedévi, vártnál nagyobb növekedési adatok és a nyári hónapok várakozásokat meghaladó tendenciái alapozták meg - mondta Jean-Claude Trichet. Az EKB elnöke hangsúlyozta: a lendületes növekedés kínálta lehetőséget az államháztartási hiány csökkentésére kell használni a 16 országból álló euróövezetben.

Korábbi hírek szerint az EKB 2011 elejéig továbbviszi az euróövezeti bankok forrásigényének biztosítását szolgáló hitelprogramokat. Ezek keretében az EKB fix kamaton korlátlan mennyiségű pénzt bocsát a bankok rendelkezésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.