Válságtanácskozás az Európai Parlamentben

Joaquin Almunia szerint az euróövezet szétesésének valószínűsége nulla. A pénzügyi biztos azt is elmondta az Európai Parlament válságtanácskozásán, hogy nem lehetett előre látni a gazdasági krízis súlyosságát. A cél most az, hogy az unió a szerződések rugalmas értelmezésével kikecmeregjen a válságból, és a tagországok mihamarabb térjenek vissza a kiegyensúlyozott költségvetési politikához.

Új egyezséggel az európai fellendülés előmozdításért? - ezzel a címmel szervezett válságtanácskozást az Európai Parlament, az ülésre a nemzeti törvényhozások tagjait is meghívták. Bár a roosevelti New Dealt idéző kérdésre egységes válasz nem született, sokan felvetették: az uniónak a belső piac védelmében és a protekcionizmus ellen kellene fellépnie, a gyakorlatba is át kellene ültetnie mindazt, amiről most sok szó esik. A válságot fel kellene használni a szerkezetváltásra, a tudásalapú, környezettudatos gazdaság fejlesztésére. Ám ennek kevés jele van.

Az ülésen azt mondta Joaquin Almunia pénzügyi biztos: nem lehetett előre látni a gazdasági válság súlyosságát, s most a cél az, hogy az unió a szerződések rugalmas értelmezésével kikecmeregjen a krízisből, majd a tagországok mihamarabb térjenek vissza a kiegyensúlyozott költségvetési politikához. „Úgynevezett” szakértőket bírálva megjegyezte: az euróövezet szétesésének valószínűsége nulla. A hétfői Financial Times tekintélyes szemleírója, Wolfgang Münchau viszont azt vetette papírra: az európai politikai vezetés szűklátókörűsége miatt kénytelen arra a következtetésre jutni, hogy az általa is elképzelhetetlennek tartott szétzilálódása az euróövezetnek mégiscsak lehetséges.


Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet - Almunia után szólva - arra emlékeztetett, hogy bizony például a jegybankok jegybankja, a bázeli Elszámolási Bank is figyelmeztetett már 2006-07 során a nemzetközi pénzügyi egyensúlytalanság okozta robbanás közeli feszültségre. Az európai jegybankelnök a megbomlott pénzügyi, makrogazdasági és pénzügyi irányítási egyensúly helyreállítását sürgette.


A szocialisták álláspontját ismertető Herczog Edit európai képviselő azt hangoztatta, hogy mindeközben nem kellene megfeledkezni az emberekről: a foglalkoztatás, a foglalkoztathatóság javítása elsőrendű fontosságú. Az Európai Szociális Alap (ESZA) eszközeinek mozgósítását sürgette, illetve szorgalmazta az élethosszig tartó tanulás, az innováció, a kutatás-fejlesztés európai politikáinak a hatékonyabb támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.