Válságra koncentrál a brit kormány

"Mindent megelőző fontosságot" kap a gazdasági válság elleni küzdelem a brit kormány következő évi jogalkotási programjában. Ennek fő pontjait szerdai, hagyományos pompával megrendezett trónbeszédében ismertette II. Erzsébet királynő.

Az uralkodó által a Lordok Házában felolvasott kormányzati törvénykezési programot a tavasszal elkészített eredeti 18 pontról 12 pontra szűkítették, hogy több idő jusson a válság elleni intézkedésekre. A szokásosnál rövidebb, hétperces királynői beszédben kiemelt  helyen, első mondatként szerepelt, hogy a kormány elsődleges fontosságú feladatként kezeli a következő egy évben a brit gazdaság  stabilitásának megőrzését "a globális gazdasági visszaesés  közepette".

Az uralkodó által ismertetett program szerint további törvényjavaslatok várhatók a bankszámla-tulajdonosok érdekeinek "igazságosabb" védelmére és a pénzügyi szektor ellenálló képességének javítására. Ennek központi eleme lesz a lakossági megtakarítások ösztönzése költségvetési eszközökkel.

Az egyik elképzelés szerint például egy bizonyos meghatározott jövedelmi küszöbig a legalacsonyabb jövedelműek minden egy fontnyi megtakarításához az állam 50 pennyt adna hozzá.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója nemrégiben, vezető brit üzletemberek előtt tartott drámai hangvételű előadásában kijelentette: a brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint néhány hete, az amerikai Lehman Brothers befektetési bankóriás bukását követő  piaci pánik idején.

A megingás főleg a nagy jelzálogkölcsönző intézetek körében volt  súlyos mértékű. Ezek a szakosított bankok ugyanis hagyományosan nem elsősorban a náluk elhelyezett lakossági megtakarításokból, hanem a  bankközi - nagybani - likviditáspiacról finanszírozzák napi működésüket. Ez a piac azonban a fejlett ipari térséget alapjaiban megrázó - majd a felzárkózó piacokra is átterjedő - pánik során gyakorlatilag elapadt, súlyos zavarokat okozva most már a mind szűkösebbé váló hitelforrásokkal küszködő reálgazdaság működésében  is.

A kormány most ismertetett törvénykezési programjában szerepel a  Bank of England hatáskörének kiterjesztése. A brit jegybank jogosult lesz arra, hogy valamely bajba került nagybankot rövid távú kölcsönnel segítsen ki, anélkül, hogy ezt nyilvánosságra kellene hoznia. Ezzel a kormány szándékai szerint elkerülhető a befektetők és a betétesek esetleges rohama.

A brit jegybankon belül emellett megalakul a Pénzügyi Stabilitási Bizottság is. A törvénykezési program külön szabályozza - és jelentősen erősíti - az állam szerepét a csődöt jelentő bankok megmentésében, megteremtve e pénzintézetek állami kezelésbe vételének intézményi kereteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.