Válságból profitálnak

A válság hatására rengeteg ingatlantól szabadultak, és szabadulnának meg a befektetők. Az áron alul megvehető irodaházakban, ipari parkokban és raktárakban a svájci alapítású Appeninn Holding nagy üzletet lát, miként a naperőműves áramtermelésben is, ami a cég új üzletága lesz.

A mindössze két éve alapított Appeninn Holding igazgatótanácsának elnöke, Székely Gábor mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján leszögezte: a B-kategóriás irodapiac a válság nyertese, mert sok költségérzékeny cég váltott olcsóbb irodára, de a jövő a kis- és középvállalkozások helyzetétől függ. A kategória klasszikus ügyfélkörét ugyanis a kkv-k jelentik, de helyzetük az évek óta ismételgetett ígéretek ellenére nem javult.

Az irodapiacon most nincsenek új fejlesztők, és új fejlesztések sem igazán, vásárolni viszont remekül, és jó áron lehet. Az Appeninn vezére nem titkolta, hogy naponta átlagosan három-négy eladó ingatlannal keresik meg. A cég folyamatosan vásárol is, de csak hatékonyan üzemeltethető házakat. A piaci rést e téren jól belőtték, most újabbakat keresnek.

A Magyarországon még kiaknázatlan lehetőségeket rejtő naperőműves áramtermelés lesz az Appeninn új üzletága. A másfél hektáron megépíthető zöldenergiás beruházást elsőként Szentesen valósítják meg, a helyi önkormányzat rendkívül elkötelezett a projekt mellett. Nem véletlenül, hiszen a környéken kevés a munkalehetőség, és az adóbevételre is nagy szükség van.

 A svájci Lehn Consulting AG által alapított, Appeninn Holding jövőre egy körülbelül egymilliárd forint értékű kötvénykibocsájtást is tervez, aminek révén a banki hitelnél szabadabb forráshoz juthatnak piaci terjeszkedésükhöz. A kötvénypiacon ezáltal a kisbefektetőket és az intézményi befektetők egy részét is szeretnék megnyerni, miközben már augusztusban kérik B-kategóriás részvényeik A-kategóriássá minősítését a Budapesti Értéktőzsdén.

Az Appeninn a Rotux Zrt. beolvadásának is köszönhetően az idén majdnem 5 milliárd forintra növeli saját tőkéjét, és 17 milliárd forint értékűre ingatlan vagyonát. Mint elhangzott: a budapesti, mintegy 2,5 millió négyzetméter összterületű irodapiacon – melynek 28 százaléka B-kategóriás területet jelent – 2,5 százalékról 5 százalékra szeretnék piaci részesedésüket növelni.

 A sikeres piaci réskeresőnek számító társaság speciális gépjármű kölcsönző üzletágat is működtet, bérbe adott daruik nélkül nem lehet olajkutakat telepíteni Magyarországon. A városi logisztikában is megtalálták számításukat, mondván, a belvárosi, kis alapterületű üzletek számára az MO-ás körgyűrű ipari parkjai nem jelentenek igazi lehetőséget. Székely Gábor ugyanakkor elárulta, hogy bár a stratégiájuk a folyamatos terjeszkedés és a hatékony üzemeltetés, megfelelő árért bármitől megválnak.

Igaz, manapság nem erre, hanem ellenkezőleg, az alkalmi vételekre kínál igazi lehetőséget a magyar ingatlanpiac. Sokrétű tapasztalataik birtokában az Appeninn-esek megkérdőjelezik, hogy a bedőlt ingatlanokhoz jutó bankok tudják-e majd megfelelően működtetni a hozzájuk kerülő épületeket. Mindenesetre ez hamarosan akut gonddá válhat, ráadásul tömegessé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.