Válságban csak befektetésnek kell az arany

Csaknem tizedével csökkent a világ aranykereslete a válság miatt. A visszaesést az ékszervásárlások zuhanása okozta, befektetési szándékkal továbbra is sokan veszik a nemesfémet.

Az ékszeripar is megszenvedte a gazdasági recessziót: az idei év második negyedében 9 százalékkal 719,5 tonnára csökkent a világ aranykereslete, jórészt amiatt, hogy az ékszerészek kevesebb aranyat vásároltak – tette közzé szerdán a nemzetközi arany tanács (WGC). Ugyanakkor a befektetési céllal történt vásárlások jelentősen nőttek, 151,9 tonnáról 222,4 tonnára, s ez mérsékelte a csökkenést.

Az ékszerarany iránti kereslet 22 százalékkal 404,1 tonnára esett a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban amiatt, hogy a legnagyobb vásárlónak számító Indiában 31 százalékkal 88 millió tonnára esett vissza a felhasználás. Ugyanakkor a második legnagyobb fogyasztó, Kína kereslete 6 százalékkal 72,5 tonnára nőtt. Visszaesett az ipari célú aranyfelhasználás is, 21 százalékkal 93,1 tonnára.

A világ aranytermelése 14 százalékkal nőtt a második negyedben, 927 tonnára az egy évvel korábbi 812 tonnáról. Az arany ára jelenleg 940 dollár unciánként, elemzők szerint a második fél évben az ár 850-950 dollár között ingadozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.