Válságban az autóipari beszállítók

Elérte a gazdasági válság az autóipari beszállítókat: a cégek pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Sok beszállítót már a bedőlés fenyeget.

Becslések alapján az összes autóipari beszállító egyharmada pénzügyi nehézségekkel küzd világszerte, további egyharmaduk pedig már érzi, hogy a következő hónapokban ilyen helyzetbe kerülhet. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég elemzése szerint az autóipari beszállítói cégek egyidejűleg kénytelenek szembesülni a csökkenő megrendelésekkel, a hitelfelvételi nehézségekkel, saját beszállítóik csődjével, és legnagyobb megrendelőik likviditási gondjaival.

Michael McKenzie, a PricewaterhouseCoopers globális autóipari elemzője szerint "mivel az autógyárak erősen visszafogják termelésüket, ezért a jelenlegi helyzet sok iparági beszállítót fenyeget bedőléssel. Ráadásul a gazdaság lelassulása a hitelekhez való korlátozott hozzáféréssel is jár, ami finanszírozási nehézségeket okoz a beszállítóknak."

A PricewaterhouseCoopers autóipari csoportjának budapesti vezetője, Armin Krug mindehhez hozzáteszi: a beszállító ipar komoly jelenléttel bír Magyarországon, elsősorban német és más nyugat-európai leányvállalatok révén. Így ezek a negatív tendenciák a következő néhány hónapban még erősebben fogják Magyarországot sújtani.

A készpénzmozgás visszaesése és a hitelek korlátozása a leggyengébb beszállítók túlélését közvetlenül veszélyezteti. Sőt, hosszú távon az erőteljesebb - kedvezőbb egyenleggel, magas hozzáadott értékű termékkel, koncentrált piaci részesedéssel rendelkező, illetve innovatív technológiákba befektető - beszállítók is bajba kerülhetnek, vélik az elemzők.

Viszont óriásiak lehetnek azoknak a beszállítóknak a lehetőségei, akik az innovációba, például a biztonságtechnikába, az üzemanyag-takarékos technológiákba, valamint a könnyűsúlyú anyagok alkalmazásába fektettek be, és kiemelt megrendelőikkel szorosan együttműködnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.