Válság ellen erősebb verseny kell

Az unió versenyügyi biztosa szerint csak az utóbbi öt évben felgöngyölített kartellügyekkel 20,5 milliárd eurót takarítottak meg az európai fogyasztóknak. Neelie Kroes szerint az erős versenyfelügyelet nagyobb versenyhez, s így nagyobb jóléthez vezet.

Az uniós versenyszabályozás szemszögéből nézve nincs különbség nagy és kisvállalkozás között - mondta el Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által szervezett szakmai konferencián. A versenyügyi biztosasszony szerint az egyes cégeket, ágazatokat vagy országokat kivételezni óhajtó gazdaságpolitika veszteségeit az adófizetőknek kell megfizetni, míg a nagyobb verseny nagyobb fogyasztói jóléthez vezet. Neelie Kroes példaként említette: a bizottság által a legutolsó ciklusban feltárt kartell ügyek nyomán 2010-ig 20,5 milliárd eurós többletköltséget kellett volna fizetnie az uniós fogyasztóknak.

Neelie Kroes szerint a versenypolitika célja - a fogyasztói jólét növelése mellett - az egységes európai piac megteremtése, ami példa nélkül álló a történelemben: mintegy ötszázmillió fogyasztót tömörítő, egységes gazdasági övezet jöhet létre. A versenyügyi biztos elismerően szólt a GVH munkájáról, ezen belül kiemelte az unióval nemrégiben közösen lefolytatott, a bankkártyahasználat után járó bankközi jutalékról szóló kartellügyet. (Az ügyben tavaly év végén marasztalta el az unió a MasterCard-ot, majd ezt követően a GVH is lépett: a nálunk is versenykorlátozó megállapodást tető alá hozó társaságra, illetve nyolc résztvevő bankra mintegy 2 milliárd forintnyi büntetést szabott ki a hatóság.)

Nagy Zoltán, a GVH elnöke arról beszélt, hogy a válság közepette felerősödtek azok a vélekedések, miszerint a válság egyik oka a "túlzott versenyben" keresendő. Nagy Zoltán leszögezte: álláspontjuk szerint a verseny, illetve a hatékony versenyszabályozás nem a probléma, hanem a megoldást jelenti. A versenyhatóságoknak úgy kell működniük, hogy döntéseik összhangban legyenek a piac működésével. Az unióban az egységes, belső piac és a verseny számottevő előnyöket hozott: az utóbbi néhány évben a hatékony versenypolitika 1-2,5 százalékkal csökkentette a fogyasztói árakat, illetve 2,2 százalékkal növelte a GDP-t 1992 és 2006 között.

"Nem lehet egy kézzel tapsolni" - mondta el Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter előadásában. A kormány a gazdasági élet résztvevőivel közösen határozza meg, hogy az olyan kiemelt ágazatokban, mint a gyógyszeripar, autóipar, vagy az infokommunikáció milyen ágazati stratégiára van szükség – tette hozzá. A miniszter szerint a piaci szereplőknek a változási készsége a továbbiakban is rendkívül fontos lesz: a hazai GDP nagy részét olyan kis és középvállalkozások adják, amelyek nincsen még felvértezve azzal a tudással, ami az egységes európai piacon való helytálláshoz szükséges.

A konferencián felszólalt Hernádi Zsolt is. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az olajtermékek terén a jelenlegi versenyjogi rezsim jól működik, ám ugyanez nem mondható el Kelet-Közép Európában a gáz üzletágról, ami nem versenyző piac. Hernádi Zsolt bírálta azt az uniós versenyjogi szemléletet is, amely a piackonform magatartást kizárólag az unió belső határain belül tevékenykedő vállalkozásoktól várja el, ám nem próbálja kikényszeríteni a zömében az unión kívüli, kínálati oldalon lévő piaci szereplőkkel szemben. Jelenleg a szénhidrogénforrások birtokában lévő országok elutasítják a versenypiac legitimációját, a piaci döntések felülről lefelé, állami-politikai kezdeményezésre történnek, ahogy az árak egymás közötti egyeztetését sem tekintik kartellnek- mondta Hernádi Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.