Valóban ingyenes volt a "nullás" hitel

Jelentős szabálytalanságokat nem, csak kisebb vétségeket tapasztalt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tavaly november 20. és 2009. január 4. közötti, fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében, a lakosság is önmérsékletet tanúsított: az áruhitel-felvétel mintegy 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében - a felügyelet pénteki közleménye szerint - összesen 37 ellenőrzést végeztek a pénzügyi szolgáltatások és az áruhitelezés területén. Ellenőrizték, hogy a nyomtatott sajtóban, a televízióban, illetve az interneten a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelennek-e meg a reklámhirdetések az akciós áruhitelekről. Huszonötből négy esetben találtak nem az elvárásoknak, illetve a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi szolgáltatói tájékoztatást.

A felügyelet 9 pénzügyi vállalkozásnál vizsgálta a nulla százalékos THM-es (teljes hiteldíj mutatós), akciós áruhitel konstrukciót is, ezeknél ténylegesen fennállt az ingyenesség, szabálysértés tehát nem történt. A PSZÁF külön vezetői körlevélben hívta fel az áruhitelezéssel, gyorskölcsön-nyújtással foglalkozó bankok, pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, és kiemelten vizsgálják ügyfeleik hitelképességét. Emellett a felügyelet honlapján közzétett felhívásban ajánlották a fogyasztóknak, hogy megfontoltan költekezzenek az ünnepek előtt, és ne sodorják magukat túlzott adósságokba.

A lakosság áruhitel-felvétele mintegy 20 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Az elutasított hitelkérelmek száma ugyanakkor csak néhány százalékkal emelkedett egy év viszonylatában - áll a közleményben. A felügyelet helyszíni ellenőrzéseit elsősorban a bevásárlóközpontokban próbavásárlással végezte, tíz áruhitelezési ponton mindössze egy helyen nem volt szakszerű és teljes körű a fogyasztó tájékoztatása. A felügyelet rendben találta az áruhitelpiacon meghatározó szerepet betöltő és ellenőrzött két bank áruhitel-nyújtási gyakorlatát is.
A hiányosságok megszüntetése érdekében a PSZÁF megtette a szükséges intézkedéseket, felszólította az érintett pénzügyi szolgáltatókat a szabályok betartására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.