A vállalkozók szerint jó az adócsomag, de keveset használ

A hazai cégek alapvetően pozitívan fogadják a Bajnai-kormány lépéseit az élőmunkát terhelő járulékok és adók csökkentése terén, de nem érzik azokat átütő erejűnek - derül ki a Szonda Ipsos és a Lépéselőny.hu közös kutatásából.

Az egészségügyi hozzájárulás eltörlése és a munkáltatói járulék mértékének csökkentése a hazai cégek kétharmada szerint segíti ugyan a hazai munkahelyek megtartását, de csak kis mértékben. Ugyancsak a válaszadók kétharmada állította, hogy a társasági adó terén történt változások nincsenek érdemi hatással cégük tevékenységére. A vállalatok döntéshozói szerint 13-14 százalékos társasági adókulcs volna kívánatos Magyarországon.

A legalább egy főt foglalkoztató hazai vállalkozásokra reprezentatívnak tekinthető online felmérés 1.083 cég részvételével folyt idén júniusban a Szonda Ipsos Üzleti Klubjában, a Lépéselőny.hu támogatásával. A kutatásban elsősorban vállalati döntéshozók vettek részt. Az élőmunka terheinek enyhítése a válaszadók 65 százaléka szerint nincs érdemi hatással a feketegazdaság visszaszorítására, 68 százalékuk szerint pedig nem befolyásolja vállalatuk versenyképességét. Megosztottak a cégvezetők annak megítélésében, miként hat az intézkedés a magyar vállalatok versenyképességének javítására, vagy a magyar gazdaság növekedésére. A válaszadók egyik fele szerint kismértékű hatása van, a másik fele szerint semmilyen hatása sincs.

Az egészségügyi hozzájárulás eltörlése és a munkáltatói járulék csökkentése csak a vállalatok kisebbik részének működésére van közvetlen hatással. A cégek 41,5 százaléka szerint így várhatóan csökkenhet a veszteségük, míg 24,2 százalék állította, hogy emiatt növekedhet a nyereség és 21,7 százalékuk válasza volt, hogy ennek köszönhetően a korábban tervezettnél több pénzt tudnak majd fejlesztésre, beruházásra fordítani. A vállalatok hatoda kevesebb munkavállalót bocsát el, és ugyancsak ennyi fordítja majd az így felszabaduló forrásokat nagyobb bérfejlesztésre.

A közlemény szerint a társasági adókulcs megemelésének és a különadó eltörlésének fogadtatása viszont inkább közömbösnek mondható. A többség, (65,8 százalék) szerint gyakorlatilag nincs hatása a változásnak, míg 23,6 százalék gondolta úgy, hogy ez inkább rosszul vagy nagyon rosszul, és 10,6 százalék szerint jól vagy nagyon jól érinti a cégét.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.