Vállalattörténeti veszteségi rekordot könyvelt el az RBS

Brit vállalattörténeti rekorddal felérő veszteséget „sikerült” felhalmoznia az elmúlt pénzügyi évben a Royal Bank of Scotland. A City és az adófizetők felhördülésére reagálva az államkincstár megpróbálja rábeszélni a bankcsoport összeomlásában sáros volt vezérigazgatót, hogy szerződése ellenére mondjon le nyugdíjcsomagja egy részéről. Az RBS 2010-re felére csökkenti szponzori tevékenységét, többek között beszüntetve a Forma-1-es Williams istálló támogatását.

Nem okozott nagy „csalódást” a címadóknak a Royal Bank of Scotland, mert a kiszivárgott információknak megfelelően valóban brit vállalattörténeti rekorddal felérő veszteséget „sikerült” felhalmoznia az elmúlt pénzügyi évben. Annak ellenére, hogy a rebesgetett 28 milliárddal szemben a deficit „csak” több mint 24 milliárd font. Ebből 7,8 milliárd a konkrét kereskedelmi veszteség és 16,8 milliárd fontot tesz ki a goodwill leírás, az akvizíciókért, különösen a 2007-ben a Barclays bankcsoporttal folytatott heves rivalizálás során az ABN Amróért fizetett irreálisan magas ár miatt.

Az RBS nemrégiben kinevezett vezérigazgatója, Stephen Hester vázolta a csődből való kiláboláshoz vezető út főbb állomásait. A reorganizációs terv részeként a világ 54 országából 36-ban, összesen mintegy 20 százalékkal csökkenti érdekeltségeit és visszatér alapvető nagy-britanniai kereskedelmi banki tevékenységéhez. A globális piaci részvétel visszafogásával egyben tetemes munkaerőleépítés jár, a 177 ezres állományból akár húszezren is elveszthetik pozíciójukat. A radikális átalakulás során Hester 2011-ig 2,5 milliárd fonttal csökkenti a költségeket. Az RBS elsősorban befektetési banki divízióktól és vagyoni érdekeltségektől válna meg.

Az eszközei túlfeszítése miatt nehéz helyzetbe sodródott bankcsoportnak közel 20 milliárd font értékű új B részvényt kell kibocsátania az adófizetők felé, hogy ennek fejében legmérgezettebb értékpapírcsomagjait, mintegy 325 milliárd font értékben bevihesse a kormány által felállított biztosítási alapba. Ez azt jelenti, hogy az RBS az eddigi 70 százalékról 75 százalékos állami tulajdonba kerül. Stephen Hester nem zárta ki azonban, hogy végső esetben akár 95 százalékra is emelkedhet a kormány tőkerészesedése a bankvilág egyik korábbi büszkeségében, noha Őfelsége alattvalóinak döntési szavazati joga nem haladja meg a 75 százalékot.

Ilyen körülmények között érthető megdöbbenést okozott a Cityben és a közvéleményben egyaránt, hogy Sir Fred Goodwin, a kiakolbólított becsvágyó vezérigazgató tízéves tevékenysége során a bank élén 16 millió fontos nyugdíjcsomagot halmozott fel. Noha csak 50 éves, ebből máris évi 650 ezer fontra jogosult. A Pénzügyminisztérium megerősítette, hogy ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartja és felkéri Sir Fredet, érvényes szerződése ellenére mondjon le ennek egy részéről.

Az RBS megroggyanásának látványos vesztese a sport is. A források elapadása miatt 2010-re felére csökkenti szponzori tevékenységét a cég, többek között beszüntetve a Forma-1-es Williams istálló támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.