Választási hajrá az építőiparban

Iszonyatos ütemű fellendülés volt az építőiparban. Vagy a válság ért véget, vagy csak a választások miatt midnent át kellett adni, amit csak lehetett. Mindenesetre a legjobban az állam költött.

A kedvezőbb időjárás a KSH szerint a magyarázat arra, miért nőtt majdnem 30 (egészen pontosan 28,3 százalékkal) az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikai hivatal azt írja, hogy egy éve megfigyelhető egy általános emelkedés az építőiparban, de most az épületek építése azért emelkedett 21,3 százalékkal, az építményeké pedig 39,2 százalékkal, mert jobb volt most az idő februárban, mint tavaly. 

Az idő azért januárban is jobb lehetett az idén, mert az adatok szerint a termelés volumene 8,3 százalékkal magasabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában a termelés 22,5 százalékkal bővült az elmúlt évihez képest – persze egy egy munka nagyot dob a számokon. A KSH meg is jegyzi, hogy az építőipar a téli hónapokban az átlag 60 százalékát termeli.

Alátványosan növekvő szektort (az egyéb építmények építését) az állami megrendelések húzzák, ahogyan eddig is. A KSH szerit a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye a gyors növekedés.

De ne legyünk pesszimisták, az egyébkéntis jól teljesítő építmény-alágazatot azért az ipari beruházások húzták, miközben nincs szó a választások után leálló hajráról sem teljesen. Erre utal, hogy a 2014. februárban kötött új szerződések volumene 29,8 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Más kérdés, hogy ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,2 százalékkal csökkent (vagyis nincs új magánberuházás), viszont az állami megrendelések húzzák fel az indexet. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 77,9 százalékkal emelkedett. A februári növekedést út, hídépítésre, vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések eredményezték - írja a KSH.

Mindezek alapján az elemzőkvisszafogottan bizakodóak. Az MTI-nek nyilatkozva Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt mondta, a növekedés 10 százalék körül alakulhat éves átlagban – ám ez leginkább az alacsony bázisnak köszönhető. Az ágazat kibocsátása a 2010-es szintjén lesz.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt hőzta alá, hogy leginkább az állami megrendelések lendítették fel a szektort. Szerinte a március-április hónapok is "biztosan erős növekedést mutatnak majd", de év végéig lassul az ütem. ő is tíz százalék körüli növekedésre számít az ágazatban.

Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerint viszont a szerződésállományok növekedése miatt az elkövetkező hónapokban éves összehasonlításban továbbra is számíthatunk az építőipari kibocsátás növekedésére "különösen az egyéb építmények körében". Az államtitkár egyébként külön örült annak, hogy sorozatban tizenharmadik hónapja mutat növekedést az építőipar éves összehasonlításban

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.