Valamelyest csökkent a magyar CDS-felár

A világ vezető jegybankjainak az összehangolt akciója megtette a hatását, a múlt heti rekordmagas 650 bázisponthoz képest most 585 pontra esett a magyar államadósság kockázata.

Jelentősen csökkentek az elmúlt napok árfolyamrekordjairól Magyarország és több központi euróövezeti gazdaság államadósság-törlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazásai csütörtökön a londoni piacon, tükrözve a derűlátóbbá váló piaci hangulatot a világ vezető jegybankjainak előző nap bejelentett összehangolt globális likviditásbővítő intézkedései nyomán.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 585 bázispont környékén mozgott, vagyis hosszabb idő óta először került ismét 600 bázispont alá.

A magyar CDS-tranzakciókat a múlt héten még 650 bázisponthoz közeli árfolyamrekordokon forgalmazták a londoni piacon. A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg hozzávetőleg 585 ezer euró éves középárfolyamon – a múlt heti árazásoknál csaknem 65 ezer euróval olcsóbban – kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árazás a múlt heti rekordok előtt 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját. A javuló piaci hangulatban csökkentek egyes központi eurótagállamok CDS-díjszabásai is, amelyek a múlt héten szintén rekordokat döntöttek.

A CMA adatai szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama – amely november végén még 120 bázispontos értékek felett mozgott – csütörtökön 98 bázispont környékén járt. A múlt heti, 120 bázispont feletti német CDS-díjszabás abszolút rekord volt az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében. A német CDS-kontraktusok mindazonáltal még mindig drágábbak az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság, Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre 92 bázispont volt a csütörtöki londoni kereskedésben. Franciaország, a második legnagyobb eurógazdaság CDS-kontraktusainak díjszabása – amely a november végi kereskedési napokon szintén rekordokat döntött – csütörtökön a lélektani határnak tekintett 200 bázispont alá süllyedt, és 197 bázispont környékén mozgott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.