Valakinek bombaüzletet hozhat karácsonyra a Fidesz

Az Országgyűlés elfogadta a dohány-nagykereskedelem államosítását. Az állam pályáztatás nélkül jelölheti ki, hogy kié legyen a tuti üzlet.

A Parlamenten kívül tüntetők, a falakon belül pedig éles ellenzéki bírálatok gyűrűjében a kormánypárti frakció hétfőn megszavazta a dohány-nagykereskedelmi rendszer államosításáról szóló törvényt.

A törvény alapján gyakorlatilag pályáztatás és a piaci verseny nélkül juthat egy kiválasztott cég 15 milliárd forint körüli éves haszonhoz. A Fidesz szerint erre a "fiatalság megvédése", illetve a dohány-kiskereskedelmi piac átszervezése miatt van szükség. Az ellenzék szerint viszont a Fidesz ezzel a döntésével is tovább építi saját hűbéri hálózatát, még annak az árán is, hogy 700-800 munkahely fog megszűnni az ágazatban.

A nemzetgazdasági tárca által benyújtott javaslat alapján a dohánygyártók és a már szétosztott nemzeti trafikok közé beékelnek egy központi dohány-nagykereskedő társaságot, amely a gyártóktól beszedett terméket szétosztja a trafikok között. Eddig ezt a tevékenységet maguk a gyártók látták el, ám az állam szerint a nagy dohánycégek árukapcsolásra kényszerítették a trafikosokat, azaz a kedvezményesen adott portékáért cserébe arra kényszerítették őket, hogy egy adott gyártó teljes árukészletét kitegyék a polcaikra. A Fidesz szerint – érthetetlen módon – a nagykereskedelem monopolizálásával a versenyfeltételeken javítanak, mivel innentől a kiskereskedő maga választja ki, hogy melyik termékből mennyit kér, és azt a nagykereskedőnek kötelessége lesz megkötés nélkül kiszállítani.

Ugyanakkor a törvény egészen mesés feltételeket biztosít a központi dohányellátónak. A cégnek a trafikosok az áru átvétele után 15 napon belül fizetnek, ám a dohánynagykereskedő csak 60 nappal később kell, hogy ezt továbbítsa a gyártónak, azaz két hónapig forgathatja a gyártók pénzét. Emellett a törvényjavaslat a gyártóknak 15 százalékos, kötelező nagykereskedelmi árrést ír elő. Bár időközben a csőd szélén tántorgó nemzeti trafikokat megsegítendő, a dohány árrését 10-ről 13 százalékra pumpálják fel, a nagykereskedőnél így is a bevétel 3 százaléka ott marad. A nagyjából 550 milliárd forintos dohánypiaccal kalkulálva, 15 milliárd forintos biztos éves hasznot jelent majd a nagykereskedőnek.

Különösen sajátos pontja a törvényjavaslatnak a fideszes Szűcs Lajosnak köszönhető módosító, miszerint az állam, illetve a területért felelős miniszter, jelenleg Varga Mihály vezette tárca külön pályáztatás nélkül kijelölheti a "megbízható dohánykereskedőt". Az ellenzéki bírálatok emlékeztettek arra, hogy a Fidesz korábban a szerencsejáték-piac lenyúlásánál is ugyanezt a módszert követte: a "megbízható szerencsejáték-szervezők" külön pályáztatás nélkül kapták meg a kaszinók üzemeltetési jogát, így lett "megbízható" az Andy Vajna és Szima Gábor érdekkörébe sorolt vállalkozás. 

Az ellenzék részéről Schiffer András fogalmazott legélesebben: az önök taktikája, hogy ráteszik a koszos mancsukat minden olyan piacra, amelyért nagyon jól tudják, hogy senki sem fog érte kiabálni, megvédeni!" Schiffer szerint a kormánytöbbség szavakban rendre a hazai kis- és középvállalkozások megvédését emlegeti, ugyanakkor a valóságban kizárólag a gazdag kevesek, a fideszes haverok érdekeit nézik, közben pedig folytatják a kkv-szektor ledózerolását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.