Vajon Matolcsyék befejezik?

Újabb 25 bázispontos enyhítést várnak piaci elemzők az MNB keddi kamatdöntő ülésén. Valószínűleg négy százaléknál egyelőre meg is áll a további vágással a monetáris tanács.

A Reuters által 21 elemző bevonásával végzett felmérésben konszenzus alakult ki a megkérdezettek körében arról, hogy az MNB immár sorban a tizenkettedik alkalommal ismét 25 bázisponttal csökkenti alapkamatát, miután a gazdaság az első negyedévben kilábalt a recesszióból, bár továbbra is gyengén teljesít, illetve az inflációs kilátások sem veszélyeztetik a jegybank 3 százalékos célját.

A jövő év végi kamatszintre tett előrejelzésekben 4 százalékos konszenzus alakult ki, alacsonyabb az egy hónappal ezelőtti felmérésben kihozott 4,5 százaléknál. A megkérdezett elemzők szerint a magyar gazdaság az idén 0,35 százalékkal növekszik majd, illetve 1,5 százalékkal bővül 2014-ben. Az infláció sem az idén, sem jövőre nem éri majd el a jegybank 3,0 százalékos középtávú célját - írja az MTI.

Általában az országspecifikus kockázatok − így például a devizahitel-szerződések tervezett módosítása − miatt tartják néhányan indokoltnak a sorozat óvatos lezárását. Mások éppen a támogató külső környezet miatt azt is elképzelhetőnek gondolják, hogy 2,75 százalékig essen még idén a kamatráta. A féléves előretekintő szórás nagy, amit az generál, hogy a határidős kamatlábak másfél hónap után először ismét süllyedni kezdtek, vagyis a piac is inkább bizakodó a folytatással kapcsolatban - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

A CIB Bank Zrt. alapforgatókönyve szerint júliusban az elmúlt hónapokhoz hasonló megfontolásból lesz még egy 25 bázispontos kamatvágás − véli Jobbágy Sándor makroelemző. A monetáris tanács (MT) a fundamentális helyzet alapján  (alacsony infláció, kedvező inflációs kilátások, gyenge kereslet és gazdasági növekedés) egyértelműen további kamatcsökkentéseket lát szükségesnek, ugyanakkor a tanács már erőteljesebben figyelmeztet a külső piaci környezetből fakadó kockázatokra, amelyek óvatos kamatpolitikát tesznek szükségessé.

Jó esetben lehetnek további vágások, ugyanakkor a jelzáloggal fedezett lakossági devizahitelek problémájának kezelése ügyében tett kormányzati nyilatkozatok új kockázatot jelentenek − véli Jobbágy. Ezzel az alapforgatókönyvvel ért egyet Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője is, aki szerint az enyhítés addig folytatódik, amíg nincs komolyabb piaci reakció. A ciklus végét Kondrát most a 3,0-3,5 százalékos sávban látja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.