Vagyonmentési kiutak cégvezetőknek

Bebiztosíthatják magukat a cégvezetők, akik a Polgári Törvénykönyv szerint immár teljes vagyonukkal felelnek rossz döntéseik következményeiért. Az új Ptk. miatt megtöbbszöröződhet egy még viszonylag ismeretlen biztosítástípus iránti kereslet, és gyors szabályzatmódosítás indulhat a cégeknél.

Mivel bírói gyakorlat még nem társul az új Ptk-hoz, sok a bizonytalanság a cégek menedzsmentjében, hiszen egyelőre nem tudni pontosan, milyen ügyekben kell majd akár saját vagyonukkal helytállniuk. Ezt a bizonytalanságot lehet a legjobban vezetői felelősségbiztosítással megszüntetni – hívja fel a figyelmet Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. biztosítási alkusz szakmai vezetője.

A felelősségbiztosításon kívül, vagy amellett lehetőség van arra is, hogy a társaság átvállalja az esetleges kártérítés teljes összegének megfizetését. Ez a vállalás a cég és a vezető tisztségviselőkre kiterjedhet, hiszen felelősségük egyetemleges (vagyis mindegyiküktől követelhető a kártérítés), helyet kaphat a létesítő okiratban, vagy a társaság és a vezető tisztségviselő közti szerződésben.

Mindazonáltal egy ilyen kötelezettségvállalás, illetve ennek teljesítése bizonytalan adójogi következményekkel járhat – figyelmeztetnek az ajánlás összeállítói, a PBA Praeventio és a Szecskay Ügyvédi Iroda vezetője. Szecskay András a harmadik kockázatcsökkentő lépésnek a megelőző intézkedéseket ajánlja, mondván, a vezető tisztségviselő csak a saját magatartásával okozott kárért felel, ezért mentesül a felelősség alól, ha a kár nem róható fel neki.

E tény bizonyításában segíthet a vezető tisztségviselő felelősségi köreinek pontos rögzítése (például a szervezeti és működési szabályzatban), több ügyvezetővel működő kft. esetén a hatáskörmegosztás, a tiltakozási jog (kötelezettség) pontos szabályozása, és a hatékony megfelelési (compliance) rendszer felállítása és működtetése.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatgyűjtése szerint tavaly év végéig mindössze 320 vezetői felelősségbiztosítási szerződést kötöttek – miközben a mostani változás több mint 300 ezer gazdasági társaság vezetőjét érintheti. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.