Vagyonkataszter: egymilliárd a tét a MNV-nél

Az MNV Zrt. keresetlevelet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az IDOM 2000 Konzulens Zrt. ellen. Ebben azt kérik, hogy a bíróság kötelezze az IDOM-ot: fizessen meg több mint 1 milliárd forintot az MNV Zrt.-nek eredeti állapot helyreállítása és kártérítés jogcímén. Az ügy háttere, hogy az IDOM készítette az egységes állami vagyonnyilvántartást, még az előző MNV vezetés megbízásából.

Az MNV Zrt. keresetlevelet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az IDOM 2000 Konzulens Zrt. ellen. Ebben azt kérik, hogy a bíróság kötelezze az IDOM-ot: fizessen meg több mint 1 milliárd forintot az MNV Zrt.-nek eredeti állapot helyreállítása és kártérítés jogcímén.

Az MNV Zrt. 2008. október 10-én kötött szerződést az IDOM-mal az egységes állami vagyonnyilvántartás, azaz az Everest projekt elkészítésére. Az elkészült rendszernek részletes kimutatást kellett volna nyújtania a Magyar Állam vagyonáról így különösen ingatlanokról, ingóságokról, a vagyontárgyak értékéről, a vagyonkezelőkről, az állami tulajdonú gazdasági társaságokról és azok pénzügyi adatairól, a termőföldről és minden más, a Magyar Állam tulajdonában lévő vagyontárgyról.

Az MNV Zrt. három elődszervezet összevonásából jött létre 2008. január 1-jén. Az Everest projekt miatt a működő, a korábbi szervezetek örökségéül kapott rendszereket csak a legszükségesebb mértékben fejlesztették, ezért azok működése egyre bizonytalanabbá vált.

Az eredeti szerződésben szereplő ütemtervet szerződés-módosítással átütemezték, azonban az IDOM a módosított határidőket sem tudta betartani – írja az MNV. Az első két fázist késve adta át, a harmadikat már el sem készítette. Az első két fázis elkészítésének szerződés szerinti díját az MNV Zrt. kifizette.

Az MNV Zrt. 2010 júniusában hivatalba lépett új vezetése számára hamarosan egyértelművé vált: az Everest projekt megbukott. Már a társaság korábbi vezetése is felismerte, hogy a projekt ésszerű időn belüli megvalósítására nem fog megtörténni, mégsem hozta meg a szükséges intézkedéseket az állami vagyon megóvása érdekében. A helyzet rendezése céljából az MNV Zrt. tárgyalásokat kezdett az IDOM vezetésével.

Az MNV Zrt. a szerződés felbontását követően nem használta az IDOM eszközeit, azokat minél gyorsabban szerette volna visszaszolgáltatni. Az IDOM megtiltotta az átadott eszközök és szoftverek használatát, de azokat nem vette vissza, így akadályozva az eredeti állapot elszámolási kötelezettséggel járó helyreállítását. Mindeközben az IDOM Zrt. két céggé vált szét, mely során eszközeinek, társasági vagyonának 94 százalékát a kivált cégbe helyezte. A cégjogi lépések a fedezetelvonás lehetőségét hordozzák magukban, ezért az MNV Zrt. kénytelen volt bírósághoz fordulni.

Az állami vagyon megóvása és az ésszerű vagyongazdálkodás követelményeinek megvalósítása érdekében az MNV Zrt. bírósági úton érvényesíti álláspontja szerint jogos követeléseit. Az MNV Zrt. azt kéri a bíróságtól, hogy az az IDOM-ot kötelezze a szerződés alapján eddig kifizetett összegek visszafizetésére, továbbá kártérítés keretében azon összegek megfizetésére, amelyek MNV Zrt. általi kifizetésére az Everest projekt nélkül nem került volna sor.

 Kocsis Zoltán 2011.05.31. Digitális  
2011. május 31. Budapest A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a debreceni Nagyerdei Labdarúgóstadion rekonstrukciójának megvalósítása érdekében létrehozandó projektcég megalapításáról szóló szerződést írt alá. A
Kocsis Zoltán 2011.05.31. Digitális 2011. május 31. Budapest A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a debreceni Nagyerdei Labdarúgóstadion rekonstrukciójának megvalósítása érdekében létrehozandó projektcég megalapításáról szóló szerződést írt alá. A sajtótájékoztatón részt vett: Horváth Gergely Domonkos, az MNV Zrt. vezérigazgatója Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere Tauber Zoltán, a BMSK Zrt. vezérigazgatója Vígh László kormánybiztos. Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.