A Moltól függ: vagy nő, vagy nem nő az üzemanyagár

Attól függően, hogy a Mol mely naptól vizsgálja majd az üzemanyagárra ható piaci változásokat, vagy változatlan üzemanyagárakra, vagy akár 2 forintos benzin- és 4-5 forintos gázolajáremelésre is számíthatunk a jövő héten a GKI Energiakutató szerint.

A hét folyamán a Brent kőolaj hordónkénti ára a július 12-i 110,1 dollárról július 19--ére, péntekre 110,4 dollárra nőtt.

Az irányadó üzemanyagtőzsdén a benzin ára 2,3, a gázolajé 1,4 százalékkal nőtt. A forint árfolyama heti átlagban 1,1 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

Literre és forintra átszámolva ezek a tőzsdei jegyzésárak a héten a benzin esetében 1,2, a gázolajnál 0,3 százalékos emelkedést mutatnak.

Ez alapján a jövő héten nem várható áremelés, így a benzin ára 427, a gázolaj ára 428 forint/liter szinten marad.

Ha azonban csak azt vizsgáljuk, hogy mi történt a múlt heti második, szerdán meghozott, pénteken érvényesített áremelés után, az intézet szerint 0-2 forintos benzin- és 4-5 forintos gázolajáremelés következhet. A nemzetközi piacok ugyanis eme rövidebb időszak alatt a benzin áránál stagnálást, a gázolajnál másfél százalék körüli emelkedést mutattak. A forintdollár-árfolyam pedig már gyengült.

A várható árváltozások tehát attól függnek, a Mol mely időszak mely adatait veszi majd alapul - szögezik le.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak kissé emelkedtek: a benzin ára közel egy százalékkal nőtt, a gázolajé hajszálnyit emelkedett. Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest körülbelül 4,5 százalékkal több benzint és 5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.