Vádemelési javaslat a HungaroControl-ügyben

Egy felelőtlenül kötött határidős devizaügylettel 1,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a HungaroControl Zrt. számára a társaság időközben menesztett gazdasági vezérigazgató-helyettese és a cég befektetéseiért felelős munkatársa.

T. Cs., a hazai légiirányítást végző HungaroControl befektetésekért felelős munkatársa 11 nappal azután kötött határidős devizaügyletet két magyarországi pénzintézettel, miután az amerikai Lehman Brothers csődvédelmet kért maga ellen. Ha a Lehman Brothers csődjével nem veszi kezdetét a világméretű pénzügyi válság, T. Cs. akár az év dolgozója is lehetett volna, mivel az általa kötött határidős ügyletnek köszönhetően erős forint esetén a cég jelentős haszonnal adhatott volna el eurót egy éven keresztül. (A HungaroControl bevételeinek döntő hányada euróban keletkezik, kiadásait  viszont forintban kell fizetnie, így különösen fontos a cég számára, mennyiért tudja eladni az eurót.)

T. Cs. úgy kötött határidős szerződést, hogy semmilyen módon nem korlátozta a HungaroControl kockázatvállalását, míg a vele szerződött bankok megfelelő garanciákkal védték saját pénzügyi érdekeiket. T. Cs. abban a reményben írta alá a megállapodásokat, hogy az akkor már kibontakozóban lévő pénzügyi válság ellenére a forint folyamatosan erősödni fog, de legalábbis erős marad az euróval szemben.

Amikor a cég vezetői észlelték a veszteséget, belső vizsgálatot rendeltek el, majd megváltak a befektetésekért felelős dolgozótól, és a gazdasági vezérigazgató-helyettestől, aki – bár már októberben értesült a szerződésekről és az esetleges veszteségekről – nem tájékoztatta „megfelelő módon” a cég vezetőit. Mind a befektetési felelőst, mind pedig a gazdasági vezérigazgató-helyettest elbocsátották, majd feljelentették a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI).

Mint azt Ivánfi Sándor alezredes, az NNI gazdaságvédelmi főosztálya illetékes alosztályvezetője elmondta: a nyomozás megállapította, hogy a határidős ügyletek megkötésekor T. Cs. nem tartotta be a HungaroControl amúgy kellően részletes és szigorú befektetési és egyéb szabályzatait, elmulasztotta tájékoztatási kötelezettségét és késve intézkedett az előnytelen szerződések felülvizsgálatáról.

Ezért az NNI T. Cs. ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, a volt gazdasági vezérigazgató-helyettes ellen pedig gazdálkodó szervezet vezető állású tisztségviselőjének visszaélése gyanújával javasol vádemelést. A két gyanúsított a rendőrség tájékoztatása szerint tett vallomást, de büntetőjogi felelősségüket az ügyben nem ismerték el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.