Vadállatok az iskolákban?

A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehetne bevonni a vadhúst a közétkeztetésbe.

Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szombaton a Zala megyei Bakon. Kardeván Endre a Sohollári-völgyben rendezett zalai vadászati évadnyitón mondott beszédében tért ki arra, hogy soha nem látott mértékűre duzzadt a vaddisznó országos terítéke, a 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lőttek ki Magyarországon. 

A hazai és a nemzetközi piacon egyaránt számolni lehet azzal, hogy nagy mennyiségű vadhús kerül forgalomba, ezért is támogatják a magyarországi feldolgozás szintjének emelését, illetve vizsgálják a lehetőségét, hogy miként kerülhet a közétkeztetésbe is a vadhús - jelezte az államtitkár.

Kardeván Endre arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy Zala megye természeti és vadászati értékeit illetően "az ország egyik legkiválóbb és látnivalókban leggazdagabb vidéke". Ezt bizonyítják a megyében lőtt világrekord gímszarvastrófeák, "köztük az utóbbi évek legkiválóbb, legérettebb agancsa, amelyet két éve szintén Zala megyében terítettek le".

Az államtitkár kifejtette: a mostani kormányzati ciklus több könnyítést hozott a vadászati ágazatnak. Módosították a nagyvadak azonosításával kapcsolatos rendeletet, ezzel összefüggően a vadhús forgalomba helyezéséről szóló jogszabályt, amelynek révén az egészséges vadhús könnyebben jut el a fogyasztókhoz. Ez a felvásárlási árak növekedését és a felesleg értékesítését is lehetővé tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.