Üzent az airbnbzőknek a NAV

Külön üzent az airbnbzőknek szerdai sajtótájékoztatóján Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Bár a NAV-vezető nem nevezte nevén az oldalt, a Világgazdaság beszámolója szerint egyértelmű, hogy Tamásné Czinege Csilla az airbnbzőknek üzent, amikor arról beszélt, hogy ezeknek a bérbeadóknak is adófizetési költelezettségük van, aminek ha nem tesznek eleget, ellenőrzésre számíthatnak.

Már meg is kezdték az ingatlanokat adófizetés nélkül bérbeadók kiszűrését. Májusban egy közvetítőportálon 5200 bérbeadó csaknem 8300 ingatlanát vizsgálták, és a bérbeadók közül majd 1300-an nem voltak jogosultak a szolgáltatásra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) első féléves ellenőrzési eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatóján beszélt továbbá arról, hogy az adófizetők meghatározó része jogkövető ma Magyarországon, ezért nem is akarják őket zaklatni.

Kevesebb, de minőségibb ellenőrzésre, célzott kiválasztásra törekszenek. Ezért az elmúlt fél évben az évekkel ezelőtt indított ellenőrzések 90 százalékát lezárták, és inkább a jelenben vagy a közelmúltban, főleg tavaly lezajlott gazdasági eseményekre, valamint a kockázatos ügyletek és adózók feltárására összpontosít a hatóság - áll a Világgazdaság cikkében.

A NAV ellenőrzéseinek fókuszában – a korábbi évekhez hasonlóan – az áfa és a foglalkoztatáshoz köthető adók és járulékok vannak, mivel ezek a legnagyobb költségvetési bevételek.

A fő problémás terület mostanában a fakereskedelem, a kávé, a csokoládé, a tej és más élelmiszeripari termékek, a szolgáltatások közül pedig a szoftverfejlesztés, az építőipar és a fuvarozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.