Utolsó roham a varázsgombáért

Turisták és őslakosok ezrei rohamozták meg a hétvégén friss varázsgombát árusító holland smartshopokat, hogy utoljára bespájzoljanak a hallucinogénből. A könnyű drog árusítását ugyanis december elsejétől megtiltották az országban.

A hallucinogén gomba iránti kereslet mértékére jellemző, hogy november utolsó két napján számos bolt forgalmát több, mint húsz százalékkal pörgette fel egy átlagos hétvégéhez képest a varázsgomba értékesítése.

"Az összes eladási rekord megdőlt" – lelkendezett Hans van den Hurk, egy nagykereskedő cég munkatársa a Het Parool című lapnak. "Még egy utolsó utazásra akartak indulni az emberek, amíg még szabad."

A legtöbb kuncsaft nagytételben vásárolt. Van den Hurk szerint a vásárlók kiszárítják a gombát és elteszik az eljövendő ínséges időkre.

A gombafajta hatóanyaga a pszilocibin, amely az LSD-hez hasonló hatást fejt ki nagyjából hat órán keresztül. Szerencsétlen esetben vagy nagyobb dózis fogyasztásakor rosszullét, szédülés, hányinger jelentkezhet, és kialakulhat pánikreakció és kóros rettegés.

A statisztikák szerint a varázsgomba fogyasztóinak több mint 90 százaléka külföldi volt, ahogy a legtöbb baleset is külföldiekhez, elsősorban brit fiatalokhoz kötődött. Az amszterdami mentőszolgálatokat 2004-ben 55 alkalommal riasztották a gomba által okozott rosszullétek, komplikációk miatt, 2006-ben pedig már 128-szor.

2007-ben végül egy francia fiatalember belehalt a varázsgomba hatása alatt szerzett sérüléseibe. A hágai kormány ezért az idén indítványozta a kábítószer betiltását. A parlament megszavazta a törvényt, a múlt héten pénteken pedig egy hágai bíróság elvetette az ellene benyújtott jogi keresetet.

A december elsejei hatállyal életbe lépett tiltás a termesztésre és a frissen szedett varázsgomba forgalmazására vonatkozik. Ezek a tevékenységek ezentúl bűncselekménynek számítanak, akár négy év börtön is kiszabható értük. A szárított varázsgomba forgalmazása már korábban is tilos volt Hollandiában, ahol az utóbbi időben sorra szigorítják a prostitúcióra és a könnyű drogok használatára vonatkozó szabályokat.

Gombavásárló egy rotterdami  coffee-shopban
Gombavásárló egy rotterdami coffee-shopban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.