Utoljára lett olcsóbb a kötelező?

Átlagosan 5-8 százalékkal, de egyes területeken és korcsoportokban ötödével is tovább csökkent a kötelező biztosítások díja a Netrisk gyorselemzése szerint. A nem várt további árcsökkentés ugyanakkor láthatóan az utolsó „nagy árleszállítás“ a kgfb-piacon, január elseje után már a most meghirdetett tarifák alapján is átlagosan 15 százalékkal lesz drágább a kötelező.

Kevesen gondolták, hogy az elmúlt két év drasztikus áresése után még fokozható az árverseny a kötelező biztosítási piacon. Mégis ez történt. Átlagosan további 5-8 százalékkal csökkentek a díjak, de nem ritka a 20 százalékos áresés sem. Úgy tűnik, hogy kifejezetten jól járhatnak a kampányban a fővárosiak, ezen belül is különösen a fiatalok, az agglomerációban élők, és a biztonságosabb vezetőként ismert idősebb korosztály is. Az alapdíjak egyes kiemelt szegmensekben akár a tavalyi felére, harmadára is csökkentek – derül ki a Netrisk.hu biztosítási portál gyorselemzéséből.

A biztosítók eddig a múlt évinél jóval kevesebb, legfeljebb félmillió váltóra számítottak, ám a Netrisk.hu várakozása szerint ennél jóval többen, akár egymillióan is átszerződhetnek az idei kampányban abból a 2,5 millió autósból, akik évfordulója még január elsejére esik. Hiszen most azoknak is megéri váltani, akik az elmúlt két évben átszerződtek, azoknak pedig végképp, akik három éve nem változtattak a szerződésükön. Néhány biztosító a régóta passzív ügyfeleket külön kedvezménnyel is ösztönzi, de aki három éve nem váltott, eleve akár már harmadára is csökkentheti biztosítási díját az idei kampányban.

Az is jól látszik ugyanakkor, hogy a mostani az utolsó nagy árleszállítás. Már a most meghirdetett tarifatáblákban eltérő alapdíjat és kedvezményt határoztak meg a biztosítók a január elsején, illetve az azt követően váltó ügyfeleknek. Aki tehát nem most a kampányban, hanem azt követően válthat csak, eleve átlagosan 15 százalékkal magasabb díjra számíthat. A biztosítók annak ellenére nem csináltak titkot abból, hogy év közben nem ezeken az árakon adják a kötelezőt, hogy a mostani díjhirdetés eleve csak a március elseje előtt lejáró szerződésekre érvényes, hiszen ezt követően az új törvény szerint már bármikor új díjat hirdethetnek a táraságok.

A Netrisk.hu elemzése alapján idén meglepetést okozhat az Aegon és az Allianz, de a Köbe, az Uniqa és a Genertel is jól áll az árversenyben. Az erősorrendet ugyanakkor egy-egy ügyfél esetében nagyban befolyásolja, hogy ki milyen kedvezményt vehet igénybe. Kedvezményből ugyanis idén még több lesz: meglévő lakásbiztosításra, foglalkozásra, családi állapotra, de még iskolai végzettségre is lehet árengedményt kapni. Aki casco biztosítását a kötelezővel együtt köti, még nagyobb diszkontra számíthat. Van biztosító, amely több mint 5o százalékkal adja olcsóbban a kgfb-t a cascóval együtt. Az idei kampány tehát a casco piacát is alaposan megmozgathatja.

A tavalyinál több az olcsó kiegészítő szolgáltatás is, amelyet egy-ötezer forintért a kgfb mellé lehet megvenni, a tavaly is népszerű vadkárbiztosítástól a viharkárokra szóló kiegészítőn át a parkolási biztosításig, vagy az autóban szállított kisállatra, a tetőn vitt sporteszközre szóló plusz kockázatvállalásig. Vásárolható bónusz védelem biztosítás is, mellyel az autós elérheti, hogy ne emelkedjen a következő évben a biztosítási díja azért, ha véletlenül balesetet okoz. Ezt a kiegészítőt a Netrisk.hu ügyfelei ingyen kapják novemberben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.