Útdíj utólag: meglepi fuvarozóknak

Utólag fizethetik a kilométer alapon számolt útdíjakat február 6.-a után a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsikat használó, erre méltónak bizonyuló közúti fuvarozók. A költségvetést a Mikulás érkezéséig 70,6 milliárd forinttal gazdagító vállalkozásoknál nem kell karácsonyig izgulni, az új szolgáltatás feltételei két hét múlva nyilvánosak.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. névre átkeresztelkedett Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közlése szerint legalábbis, a HU-GO utólagos fizetési konstrukciójának általános szerződési feltételeit december 21-én jelentetik meg az útdíjrendszer honlapjára. A karácsony előtti utolsó szombatot olvasgatással töltő kamionosokat azzal kecsegtetik: megtudhatják majd, hogy a stabilan gazdálkodó cégek miként rendezhetik a július 1 előtt lényegében nem is létező útdíjszámlájukat az úthasználat után, újabb plusz költség nélkül, akár havi elszámolással.

Annyit már most lehet tudni, az utólagos fizetés lehetőségével élni akaró fuvarozók papírmunkája egy kérelem benyújtásával kezdődik majd. Ami mellé mindjárt mellékelhetnek egy nyilatkozatot is, amiben arról írnak, hogy cégük ellen nem indítottak csődeljárást, felszámolást, végelszámolási eljárást, nincs lejárt tartozásuk, és a megfelelő hatósági engedélyekkel is rendelkeznek.

A karácsonyi faállítást a bürokrácia kedvéért senkinek sem érdemes a szomszédra bíznia, a NÚSZ ugyanis a kérelmeket kényelmesen csak január 6.-a után fogadja majd. És nagy kapkodás ezt követően sem lesz: az útdíjszedéssel foglalkozó állami szolgáltató harminc napot tart fenn magának a beérkezett dokumentumok kiértékelésére. Vagyis, az utólagos fizetés lehetősége leghamarabb 2014. február 6.-a után nyílhat meg az arra méltónak tartott, első közúti fuvarozók előtt.

Mert hát a NÚSZ közleménye szerint a kérelmezőket "stabilitásuk és fizetőképességük alapján három csoportba sorolják". A legkönnyebb dolguk azoknak lesz, akik az "alacsony kockázatú" ügyfelek csoportjába kerülnek. Ennek az elit klubnak a tagjaitól nem kérnek majd biztosítékot. A közepes, valamint a magas kockázatú ügyfeleknek ellenben az előre megállapított elszámolási időszaknak megfelelő bankgaranciát vagy készpénzóvadékot kell letenniük.

Arról, hogy kit és hová soroltak, minden kérelmezőt kiértesítenek majd. Ezt követően kerülhet sor az első szerződéskötésekre. És akik idáig eljutnak, választhatnak az úthasználat utáni heti, kétheti, vagy akár havi elszámolású fizetési módok közül.

A NÚSZ-nál ígérik: az utólagos fizetési mód kezdeti konstrukcióját a visszajelzések alapján tovább fogják fejleszteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.