Útdíj: kompenzációt kapnak a fuvarozók

Kompenzációt kapnak, részben az önkormányzatok kontójára, a hazai közúti fuvarozók: a használatarányos útdíjak bevezetésétől idén 75, jövőre 150 milliárd forint bevételt remélő kormány mintegy 15 milliárd forintot juttat vissza a magyar kamionosoknak.

A szakvállalkozások versenyképességének javítására hivatott kormányzati csomagról Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteinek képviselői hétfőn délelőtt írták alá a megállapodást. Ha a vállalások teljesülnek, a kamionosok három csatornán szerezhetnek vissza valami keveset a papírforma július 1-én induló, a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsiknak kilométer alapon számlázó útdíjrendszerben elköltött pénzükből.

Útdíjakra fordított kiadásaik egy részét, a vállalkozások a gépjárműadóban kaphatják vissza. A kormányzati vállalások szerint ugyanis a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű nyergesvontatók, tehergépjárművek, autóbuszok, pótkocsik esetén a megkezdett 100 kilogrammonként 1200 forintos gépjárműadót 850 forintra mérsékelik.

Tetemes költségeikért cserébe a közúti fuvarozóknak szerény vigasz lesz az is, hogy a nemzetgazdasági tárca az útdíjak részleges elszámolását is lehetővé teszi. A már aláírt megállapodás szerint a szakvállalkozások a helyi iparűzési adóból levonhatják az útdíjakra fordított költségek 7,5 százalékát.

A szakmai szervezetek kaptak egy még kidolgozatlan ígéretet is. A kormányzati kompenzáció harmadik csatornája legalábbis egy, az elektronikus útdíjak fizetését szolgáló kedvezményes forgóeszközhitel konstrukció lenne. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy ez pontosan mit tartalmaz majd. Biztosnak csupán annyi látszik, hogy a kormányzati ígéret szerint a hitelcsomagnak a megtett úttal arányos útdíj bevezetésével egyidejűleg érvényesülnie kell.

A használatarányos díjszedés július 1-i bevezetése után dől majd el, hogy a kamionosok elégedettek lesznek-e a kormányzat versenyképesség javító csomagjával. Ha nem, őszig lesz idejük csokorba szedni panaszaikat. A kormány és a szakmai szervezetek képviselői ugyanis novemberben tárgyalnak újra az útdíjakról.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.