Utcára kerülhet százezer repülős

A gazdasági válság miatt megszűnhet összesen akár százezer munkahely is a légi közlekedésben a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) hétfőn közölt becslése szerint.

Az IATA Kuala Lumpurban tartott éves közgyűlésén elhangzott: az Egyesült Államokban tavaly már leépítettek 30 ezer állást az ágazatban, és az elbocsátási hullám tovább terjedhet, főként Európára és Ázsiára. Európában 25 ezer munkahely szűnhet meg, ha a világgazdasági konjunktúra nem indul be hamarosan, mondta Brian Pearce, az IATA vezető közgazdásza.

A szervezet számításai szerint a világ légitársaságainak idei együttes vesztesége megközelítheti a 9 milliárd dollárt. Az utasszállítás várhatóan 8 százalékkal 2,06 milliárd főre csökken, a teherszállítás pedig 17 százalékkal hanyatlik.

A világszerte 230 légitársaságot tömörítő IATA azzal számol, hogy a tagok összesített bevétele idén minden korábbinál nagyobb mértékben, éves szinten 15 százalékkal - 80 milliárd dollárral - 448 milliárd dollárra csökken és jövőre is folytatódik a bevételcsökkenés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.