Utasbiztosítás: az olcsóbb is lehet jobb

Két, nagyjából azonos díjú utasbiztosítás szolgáltatásai között akár húszszoros is lehet különbség, ezért kötés előtt érdemes nem csak az árat, hanem a fedezettségek mértékét is összehasonlítani.

Mielőtt utasbiztosítást kötünk, érdemes összevetni a társaságok ajánlatait, a díjak mellett azonban azt sem árt megnézni, hogy az egyes termékek milyen szolgáltatásokat, illetve baj esetén mekkora összegig terjedő fedezetet kínálnak – hívja fel a figyelmet a Biztosítás.hu. Tízszeres vagy akár húszszoros szolgáltatásbeli különbségeket is találunk az egyes biztosítók termékei között, miközben a biztosítások ára csak napi néhány száz forintban tér el egymástól – mondja Rácz István, az alkuszcég ügyvezető igazgatója.

A legfontosabb és általában azonos feltételű orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze kétmillió forintig térít, míg mások százmillió forintig vagy éppen felső limit nélkül vállalják betegségünk, balesetünk esetén felmerülő orvosi költségeink megtérítését. A poggyászkároknál a legszűkmarkúbb biztosító ajánlata mindössze hatvanezer forintig vállal fedezetet, miközben lehet olyan biztosítót is találni, amelynél a plafon 600 ezer forint. Hasonló módon jelentős különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ahol szintén nem mindegy, hogy a biztosító kontójára 15 ezer vagy 130 eezer forintig csillapíthatjuk fájdalmunkat.

A Biztosítás.hu weboldalán megkötött utasbiztosítások összesítése szerint egyébként az utazók több mint fele autóval megy külföldre. A turisták többsége (87 százaléka) két hétnél rövidebb időre utazik, 14 napnál tovább pedig mindössze 13 százaléka marad, egy átlagos út pedig 9 napig tart az idei szezonban. Hagyományos utazásra a kiutazók 95 százaléka indul, a fennmaradó 5 százalék pedig búvárkodni, raftingolni, vagy hegyet mászni megy szabadsága alatt. A biztosítást kötő ügyfelek döntő többsége Európán belül utazik, és csak néhány százalékuk megy az Egyesült Államokba, Kanadába, Észak Afrikába (Egyiptom, Tunézia, Marokkó).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.