USA: lassuló autópiac

Az üzemanyagárak és a beszállítók nehézségei is fékezik az eladásokat

A következő hónapokat előrevetítő beszerzési index mellett az aktuális mutatók is csökkentek: májusban négy százalékkal kevesebb új autó kelt el az Egyesült Államokban. Ezzel lefelé módosították az éves előrejelzéseket, melyek jelenleg 12 millió körül darabszámról szólnak.

A lassulás okai között szerepel a dráguló üzemanyag, valamint a japán autógyártók és beszállítók lassuló termelési tempója, mely kihat valamennyi márkára. Alkatrészhiány matt nőttek a megrendelt modellek kiszállításai határidejei.

Az USA piacán májusban 1,06 millió autó kelt el, ez négy százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest. A detroiti nagy hármasból a GM és a Ford mérlege negatív, a Chrysleré pozitív. Miközben a Toyota eladásai 33 százalékkal, a Hondáé 23 százalékkal, a Nissané 9 százalékkal estek, a Kia és Hyundai kocsikból 34 százalékkal több kelt el.

Pozitív az első öt hónap piaci mérlege: az 5,3 millió új személyautó, terepjáró és pickup 14 százalékos növekedést jelent. A konszernek eladási listáját a General Motors vezeti 1,05 millió autóval ( +19%), majd a 880 ezer darabos Ford (+9%), és az 520 ezer darabos Chrysler ( +20%) következik. A nagyobb volumenű értékesítők között a növekedés mértékében a 152 ezer darabos Jeep vezet 44 százalékkal.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.