USA: eggyel kevesebbet csengethet a postás

Elérte a recesszió az amerikai gazdaság egyik gólemét, a mintegy 700 ezer főt foglalkoztató postát is. A United States Postal Service az üzleti forgalom drámai visszaesése nyomán arra kényszerülhet, hogy fennállása alatt először a heti hatszoriról az ötszöri kézbesítésre csökkentse állítsa át szolgáltatását - erősítette meg a minap John E. Potter főpostamester a szenátus képviselői előtt.

Utoljára csaknem egy évszázada, 1912-ben faragott le egy kézbesítési napot az amerikai posta, ám ekkor nem gazdasági nyomásra, hanem a szabad vasárnapért kiálló keresztények követelésére. Azelőtt pedig - angol mintára - még a napi kétszeri kézbesítés is dívott egyes helyeken; innen való a film címe is: "A postás kétszer csenget."
A lényegében kormányügynökségként működő szövetségi posta már eddig is kapkodta a fejét a felgyorsult világgal párhuzamosan átalakult kommunikációs térben. Az email és az SMS elterjedése drámaian csökentette a magánlevelezést, a csomagküldésben a UPS, az expresszküldeményeknél a FedEx aratta le a termést. A U. S. Postal Service ma jórészt reklámokat, számlákat, hetilapokat és magazinokat, meghívókat és (az Amerikában igen népszerű) üdvözlőkártyákat kézbesít. A recesszióban azonban ezek is megfogyatkoznak: tavaly a mindenkori legnagyobb visszaesést rögzítették, 202 milliárd tételt kézbesítettek, 9 milliárddal kevesebbet, mint az előző évben. A postának tavalyra emiatt 3 milliárd dolláros hiánya keletkezett, amely idén ráadásul a duplájára nőhet. Egymilliárdos költséglefaragást már végrehajtott, elbocsátott 120 ezer alkalmazottat, és leállította új postahivatalok építését. Most a keddi vagy a szombati kézbesítés eshet áldozatul - ezeken a napokon a leggyérebb a forgalom -, ám ehhez a Kongresszusnak kellene felmentést adnia egy 1983-as jogszabály értelmében. A számítások szerint a posta így évi 1,9 milliárd dollárt takaríthatna meg 80 milliárdos költségeiből. Dan G. Blair, a szövetségi postai felügyelet elnöke azonban úgy véli: egy ilyen lépés csak tovább csökkentheti a levélforgalmat, és a költségek csökkentésének más módját, így a hivatalbezárásokat is fontolóra kellene venni.
A The Washington Post rámutat: a cég vezetése ahhoz is támogatást keres a Capitoliumon, hogy enyhítsék a befizetési kötelezettségét a nyugdíjasok egészségalapjába, ami évi 6 milliárd dollárját emészti fel. Szó van a 42 centes belföldi levélbélyeg árának növeléséről, amihez szintén politikai jóváhagyás szükséges. - A lényeg, hogy a posta jövője forog kockán. Nem világos, hogyan fogja teljesíteni kötelezettségeit - nyilatkozta a Post-nak Robert Cohen, a posta egyik korábbi szövetségi felügyelője.

U.S. Postal
U.S. Postal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.