Az OTP-nek sem kell a mentőcsomag

Úgy tűnik, egyetlen bank sem kér a magyar kormány segítségéből. A CIB és az MKB után ma az OTP is bejelentette, hogy ilyen feltételek mellett nem tart igény az állami forrásokra. Urbán László vezérigazgató-helyettes szerint akkora likviditási pufferrel rendelkeznek, hogy akár egyetlen fillér külső forrás nélkül is elvannak a következő egy évben.

A végső döntést ugyan a részvényesek hozzák majd meg, az OTP igazgatósága azonban a jelenlegi feltételek mellett nem javasolja, hogy a bank éljen a kormány által összeállított segélycsomaggal – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Urbán László. A vezérigazgató-helyettes azt ugyan nem kívánta elárulni, hogy pontosan mi is a bajuk a feltételrendszerrel, ám vélhetően a pluszforrások bevonásával együtt járó állami kontrollból nem kér a bank.

Urbán elmondása szerint a kormány a bankcsomagot az angolszász (Egyesült Államok, Nagy-Britannia) modell alapján dolgozta ki, amely a bajban lévő pénzintézetek megmentéséről és részleges vagy teljes államosításáról szól. Ha az OTP ez alapján élne a felajánlott segítséggel, az olyan látszatot keltene, mint ha a hitelintézet egy rosszul menedzselt, a csőd szélén álló bank lenne, holott erről nincs szó. Az OTP a következő egy évre mintegy másfél milliárd eurós likviditási többlettel rendelkezik és nincs rászorulva arra, hogy ilyen feltételek mellett vonjon be plusz forrásokat.

Az OTP-t csak akkor érdekelné a csomag, ha azt a kormány a Közép-Európában, például Ausztriában alkalmazott modell alapján állítaná össze. Ennek az a lényege, hogy a bankokat nem azért juttatják plusz forrásokhoz, mert meg kell őket menteni, hanem azért, hogy a befagyott pénzpiacok hatására szűkülő likviditásuk miatt ne fogják vissza hitelezésüket, ez ugyanis a gazdaság további lassulásához vezet. Ha a kormány ilyen megfontolások alapján és ennek megfelelően kidolgozott feltételek mellett nyújtana lehetőséget a likviditás növelésére, akkor az OTP is élne a lehetőséggel – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. 

A kormányzati szándék szerint – a tőkeemeléssel és állami garanciával a likviditás erősítését célzó – bankmentő csomagot alapvetően azok a hitelnintézetek vehetik igénybe, melyek szavatolótőkéje meghaladja a 200 milliárd forintot. Ennek a kritériumnak mindössze három bank, az OTP, a CIB és az MKB felel meg. A CIB elnöke, Surányi György már a csomag bejelentése napján (november 6-án) jelezte, hogy bankjuk nem kér az állami segítségből. Erdei Tamás, az MKB vezérigazgatója pedig e hét szerdán, a Nap kelte vendégeként beszélt arról, hogy ők sem kívánják igénybe venni a lehetőséget. Elemzők eddig úgy vélték, hogy a bankcsomagot eleve az OTP-re szabták, ám, igaz utolsóként, ma a legnagyobb hazai pénzintézet is elutasította a lehetőséget. 

OTP bankfiók
OTP bankfiók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.