Uniós pénzből nőhetne a magyar GDP

Hat pontból álló javaslatot dolgozott ki az AAM Vezető Informatikai Tanácsadó Zrt. az Európai Uniós pénzforrások lehívásának gyorsítására. A közösségi pénzek felhasználása három-négy százalék GDP bővülést jelentene.

Magyarország fejlesztései finanszírozásához lényegében csak az Európai Unió forrásaira támaszkodhat - jelentette ki Szűcs Zoltán. Az AAM Vezető Informatikai Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója szerint azonban ezeket a forrásokat is eredményesen kell felhasználni. A támogatások időarányos lehívása három-négy százalékos GDP bővülést jelenthetne.

Eddig 18 600 uniós pályázat elbírálása történt meg, és mintegy 1921 milliárd forint értékben született támogató döntés. A kifizetések mértéke azonban nem éri el a 100 milliárd forintot sem. Ez a rendelkezésre álló 7-8000 milliárdos keret kevesebb, mint másfél százaléka.

Az AAM javaslata szerint hatásvizsgálatok segítségével ki kellene választani azokat a pályázatokat, amelyeknek a piaci kereslet élénkítéséhez a leginkább hozzájárulnak. Ilyenek lehetnek a Magyarországon előállított termékek és szolgáltatások, vagy a foglalkoztatás igényes szektorok. Az ajánlás szerint figyelembe kell venni, hogy mennyire gyorsan lehet kifizetni a támogatást, hiszen a pályázati folyamat akár két évig is eltarthat.

A tanácsadó cég szerint a pénzintézeteket nagyobb mértékben kellene bevonni a pályázatok lebonyolításába. A pénzek elosztására és kifizetésére a jelenlegi 15 közreműködő helyett elég lenne három-négy hatásos, országos hatáskörű szervezetet kialakítani.

Javaslatként szerepel a tevékenységek párhuzamosítása, amellyel gyorsítani lehet a pályázatok megvalósítását. Jelenleg a pályázatok nyertesei 30-50 százalékkal lassabban valósítják meg a projekteket, mint lehetne, mert egymás után végzik el a feladatokat. Az ajánlás szerint a kiemelt projektek megvalósításának felgyorsítása magát a forráslehívást is hatékonyabbá tenné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.