Uniós áldás a US Airways-American fúzióra

Az Európai Bizottság jóváhagyta a US Airways és az American Airlines fúzióját, mondván az nem a transzatlanti járatok közötti versenyt nem befolyásolja számottevő mértékben.

De hogy a US Airways-American öröme ne lehessen teljes, Brüsszel azt a feltételt szabta, hogy a London-Philadelphia járaton osztoznia kell valamelyik versenytársával.

Ez azt jelenti, hogy a londoni Heathrowról induló és a Philadephia-i Nemzetközi Repülőtéren landoló egyik napi  járat le-és felszállási jogát át kell engednie, természetesen oda-vissza alapon. A US Airways-American eladhatja a jogokat, vagy lemondhat róluk – ezt az Európai Bizottság hétfőn kiadott határozata az amerikaiak belátására bízza. Szakértők szerint a Virgin Atlantic vagy a Lufthansa léphetne az amerikaiak helyére.

Joaquin Almunia versenyügyi biztos szerint megvizsgálták az összes transzatlanti járatot, s csak az említett desztinációnál akadtak kételyeik a verseny korlátozását illetően. Gyakorlatilag a két egyesülő légitársaságon kívül más nem repült Philadelphiába Londonból, így ezen az útvonalon monopolhelyzetbe került volna az új cég.

Almúnia szerint más vonalakon viszont erős marad a verseny, a Delta, az Air France, a United és a Virgin Atlantic kellő konkurenciát támaszt ugyanis a US Airways-Americannek, amely az engedélyek beszerzése után American néven repül tovább, amennyiben – várhatóan szeptemberben – az amerikai igazságügyi minisztériumban is jóváhagyják a fúziót. Ennek előzményeként még az American átszervezési tervére is áldását kell adnia az illetékes szövetségi csődbíróságnak, de ennek várhatóan nem lesz akadálya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.