Uniós áldás a lakáshitel-támogatásra

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása.

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása. A bizottsági közlemény emlékeztet rá, hogy a június 16-án bejelentett program áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik. A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az EK-Szerződéssel, amely bizonyos körülmények között lehetővé teszi a magánszemélyeknek nyújtott állami támogatást. A támogatás ugyanis szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül nyújtják, iszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos hangoztatta: a kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.
A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80%-ának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a 2009. június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére.
A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni; a magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.
A Bizottság megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja. Ugyanakkor a Bizottság azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.