Uniós energiaeljárás indult Magyarország ellen

Az energiaárképzés egyes elemeit kifogásolva pénteken többek között Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. Habár közvetlenül egyik bírálat sem vonatkozik a rezsicsökkentésre, némely pontok ellen korábban Orbán Viktor a rezsiharc jegyében élesen kikelt.

Több tagállammal együtt pénteken Magyarország ellen is az energiaárszabályozást érintő kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság - írja a BruxInfo. Ennek nyomán a közös uniós energiaszabályok betartására felszólító levelet várhat a postástól Magyarország mellett Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország, illetve korábban hasonló eljárás indult Belgium és Luxemburg ellen is.

Megjegyzendő, hogy az okok ettől még országonként szögesen eltérhetnek. Noha a portál úgy fogalmaz, hogy a megkeresés nem kapcsolódik az árszabályozáshoz és a rezsicsökkentéshez, a Fidesz - személyesen Orbán Viktor kormányfő - az érintett pontok jó része ellen az úgymond az eurobürokraták ellen is vívott rezsiharc jegyében több alkalommal határozottan kikelt.

Ilyen például az az uniós kifogás, hogy az energiaárat nem a hazai közműszabályozó hivatal, hanem a szaktárca határozza meg, illetve hogy az árrendeleteket a korábbiaktól eltérően az érdekelt energiacégek nem támadhatják meg a polgári bíróságon. Úgyszintén ide sorolható, hogy az unió panasza szerint nem ismerhető el a lakossági energiaár alkotóelemeként se a tranzakciós illeték, se a cégek által a vezetékeik hossza után fizetendő közműadó. Ezek az energiatársaságok által 2013 elején megfogalmazott panaszok képezték ugyanis az akkor zajló, parázs politikai vitákat kiváltó perek alapját. Noha a bíróságok ítéletei szerint a 2013 eleji első, rezsicsökkentett energiaár meghatározásakor az állam megsértette saját törvényeit, miután Orbán Viktor a parlamentben napirend előtt élesen kikelt a szolgáltatóknak kedvező döntések ellen, az ítéletek hatását visszamenőlegesen kioltó szabályok születtek. Ezek tehát a Fidesz által a rezsiharc során mélységében vizsgált kérdések, amit kommunikációs stábjuk hamarosan bizonyára ismételten a rezsicsökkentés elleni elsöprő uniós támadásként tálal majd.

Nehéz a rezsidíjaktól függetleníteni azt az uniós kifogást is, hogy az energia elszállításáért a lakosságnak kevesebbet kell fizetnie a többieknél. Ez sérteni látszik a szűkös erőforrásokhoz való hozzáférés megkülönböztetésmentességének elvét. Áttételesen az a felszólamlás is hat a tarifára, hogy a magyar kormány az olcsó nyugati gázhoz elérést biztosító osztrák gázvezeték használati jogát verseny helyett nagyobbrészt az állami MVM, kisebbrészt az E.ON számára biztosította. Papíron ez biztosította volna a lakossági távhőrezsicsökkentést, ám az azóta napvilágra került dokumentumok tanúsága szerint az MVM-mel kötött zavaros ügyletek nyomán leginkább az Orbán Viktorhoz személyesen közel álló MET nevű cég húzott róla több tízmilliárdos sápot. Utóbbi két kérdéskör ellen a Fidesz eddig nem kelt ki élesen, sőt, Németh Szilárd fideszes rezsibiztos kérdésünkre korábban eme - az unió által számtalanszor megfogalmazott - kifogásokat vizsgálhatónak nevezte. A jelek szerint ugyanakkor az elmúlt évek során a Fidesz-kabinet e kérdésekben sem hajlott a változtatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.