Union: önrészes biztosítást mások is kínálnak

Az önrészes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) más néven, de szerepel más biztosítók tarifáiban, így indokolatlanul tesz különbséget a piaci szereplők között a pénzügyi felügyelet - panaszolta fel Zsoldos Miklós, az Union Biztosító vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a felelősségbiztosításoknál bevett megoldás az önrész vállalása. Például a kórházi felelősségbiztosítások is ilyenek, és más néven a kgfb-nél is volt és van hasonló megoldás. Ha a meghirdetett díjból kedvezmény jár, viszont ha balesetet okozott a szerződő, akkor onnantól magasabb díjat fizet, akkor a többlet díj önrésznek tekinthető - mondta Zsoldos Miklós.

Európában önrészes kgfb-t alkalmaz például Csehország, Szlovákia, Ausztria, Németország is. Így uniós szabályt nem  sérthetett az Union - érvelt a vezérigazgató. Az ügy előzménye, hogy az Union önrészes kgfb-t hirdetett idén, ezt hétfőn a pénzügyi felügyelet megtiltotta. Szerdán az önrészt kármentességi kedvezményre váltotta át az Union, amelynek  visszavonására még aznap délután kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítót.

A második határozat után az Union visszavonja a kármentességi kedvezményt is, és nem tesz a helyébe másik kedvezményt - mondta Zsoldos Miklós, aki példákat hozott más biztosítók olyan kgfb-vel kapcsolatos jogsértéseire, amelyeket nem szankcionált a felügyelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.