Ultimátumot ad a kereskedőknek a NAV

Nem lacafacázik a NAV: tíz napot adott a kereskedőknek, hogy intézkedjenek pénztárgépügyben, pedig a kialakult káoszt nem ők okozták. Szanyi Tibor bocsánatkérésre szólítja fel a kormányt.

Ultimátumot adott több tízezer kereskedőnek az adóhivatal. Miután a Nemzetgazdasági Minisztérium megváltoztatta a pénztárgéprendeletet november 15.-én, a kiskereskedőknek 25-éig kell intézkedniük, annak ellenére, hogy eddig is betartották az előírt határidőket: regisztráltak a megfelelő kódért, majd ezt követően leadták a megrendelésüket az online kapcsolattal rendelkező pénztárgépekre. 

Az új rendelet értelmében a NAV - mivel a forgalmazóknak adatot kell szolgáltatniuk a megrendelt gépekről - pontos információkkal fog rendelkezni arról, hogy mely adózók rendeltek olyan pénztárgépet, melyek nem felelnek meg a rendeleti előírásoknak, azaz mely adózóknak áll fenn továbbra is nem teljesített kötelezettsége. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azon adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket - írja a NAV közleménye, amelyet néhány napja küldött a kereskedőknek. 

A közlemény rendkívül bonyolult formában fogalmazza meg, kinek milyen teendője van, de bármi is legyen a feladat, igen rövid határidő mellett szigorú szankciókkal fenyeget. Annak ellenére, hogy a kaotikus szituáció azért alakult ki, mert a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta az Alt Cash Kft. egyik pénztárgépének korábban jogerősen kiadott forgalmazási engedélyét, míg egy másik jogerős engedélyes gép esetében megtiltotta a forgalomba hozatalt. Mindezt a megrendelések leadására megadott határidőt követően mintegy két héttel. 

A módosult rendelet értelmében most a NAV honlapján keresztül lehet pénztárgépet rendelni, a legördülő menü kínálata alapján a lengyel Novitus és a magyar Komondor fogja elvinni az AltCash ügyfeleit. Arról nem szól a NAV közleménye, hogy ki téríti meg a kereskedők által befizetett előleget, és az esetlegesen elbukott ötvenezer forintos állami támogatást. 

Mindezzel egyidőben a pénztárgépbizniszbe csak nyár közepén bekapcsolódott, a L.A.C. Holding érdekeltségébe tartozó LA Pénztárgép Kft. közölte: "segítséget nyújt" az Alt Cash Kft. pénztárgép forgalmazó azon több tízezer ügyfelének, akik megrendeléseiket visszamondták. Az Alt Cash engedélyeinek visszavonása ezt a társaságot is helyzetbe hozta. A cég tulajdonosa közismerten jó kapcsolatot ápol kormányközeli politikusokkal, üzleti körökkel és Varga Mihály miniszterrel is. Az LA pénztárgép közölte: a társaság az általa forgalmazott Inspur gép vételárából kedvezményt ad az Alt Cash visszavont engedélyű gépére befizetett előleg erejéig, maximum 25 ezer forint plusz áfa összegig. Az előleg nélküli megrendelőknek pedig mérsékelt áron szállít gépeket. Az LA Pénztárgép Kft. négy, már engedéllyel rendelkező gépet forgalmaz, és további engedélyekre vár.

- Pár napos határidőt adva fenyegetőzik a rezsim azokkal szemben, akiket ő vitt a jégre! Tízezrek átverve, előleg, támogatás gyakorlatilag bebukva, káosz a köbön. Itt szólítom fel a kormányt, hogy legalább a kormányzóképesség minimumát mutassa, és haladéktalanul segítsen a kormány hibájából bajba jutottakon, valamint kérjen bocsánatot a durva fenyegetőzéséért! - írta a kilakult helyzet nyomán a Facebook oldalán Szanyi Tibor szocialista képviselő. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.