Ukrajnai OTP-veszteség

Ukrán számviteli szabályok szerint 20 milliárd, a nemzetköziek alapján 10 milliárd forint veszteséget ért el a harmadik negyedévben az OTP Bank ukrán leányvállalata - írja a Cashline. Az első háromnegyed évben a veszteség ennek dupláját teheti ki.

Az OTP Bank ukrajnai leánybankja, a CJSC OTP Bank 947 millió hrivnyás, mintegy 20 milliárd forint veszteségről adott számot a harmadik negyedévben - írja a Cashline. Így összességében közel 1,7 milliárd hrivnyás veszteségnél járhat az eddig eltelt három negyedévben - áll az elemzők hírlevelében.

Csányi Sándor
Csányi Sándor, otp

A brókercég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: ezeket a számokat az ukrán számviteli szabványok szerint publikálták, ami jelentősen eltér a magyar, illetve a nemzetközi (IFRS) szabályoktól. Ez utóbbi szerint az első félévben közel 10 milliárd forint veszteséget termelhetett az ukrán pénzintézet.

A Cashline értékelése szerint aggodalomra adhat okot, hogy a bank az első félévben teljes hitelportfoliójának 34 százalékát strukturálta át, illetve az ukrán valuta relatíve gyenge volt a harmadik negyedévben a dollárral szemben. Így a most közzétett veszteség megerősítheti azon piaci aggodalmakat, hogy gyengülhet a bank profittermelő képessége.

Ugyanakkor az OTP korábbi előrejelzése szerint egyre kevésbé valószínű, hogy az ukrajnai leánybank év végére nullszaldós legyen.  Figyelembe véve a mostani veszteséget, illetve az újabb tőkeemelési híreket, ez teljes egészében érthető - áll a hírlevélben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.