Ukrajnában meghosszabbították a gabonakiviteli kvótát

Az ukrán kormány meghosszabbította március 31-éig az eredetileg az idei év végéig szóló gabonakiviteli kvótát, amit azonban 1,5 millió tonnával megemelt.

Október közepén az ukrán kormány különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát vezetett be. Az akkori döntés szerint 2,0 millió tonna a kukoricára, félmillió tonna a búzára, és 200 ezer tonna árpára vonatkozott az exportkvóta.

A kérdéssel a kormány december 6-án ismét foglalkozott, és a kedden nyilvánosságra hozott döntése értelmében az intézkedést 2011 március 31-éig meghosszabbította. A kormány egyben arról is határozott, hogy a kukorica kvótáját 1 millió tonnával, a búzáét 500 ezer tonnával megemeli. A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajnában az idén csupán mintegy 40 millió tonna gabona termett a tavalyi 46 millió tonna után, az országot sújtó aszály miatt.

A júliussal kezdődött folyó piaci évben Ukrajna 5,5 millió tonna gabonát exportált, de az exportkvóta elrendelésével a gabonakivitel gyakorlatilag leállt.A június végével záródott egy évben Ukrajna 21,5 millió tonna gabonát adott el külföldön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.