Ukrajna húzza az időt, nem jön a gáz

Az ukrán államfő kijelentette, hogy valótlanok és megalázzák Ukrajnát az oroszországi vezetők szájából az utóbbi napokban elhangzott nyilatkozatok, amelyek szerint Ukrajna lopja az Európának szánt orosz tranzitgázt, és a gázvita az ukrán hatalmi struktúrák nagyfokú politikai korrumpálódását jelzi.

Azt követően, hogy péntek este Kijevben megbeszélést folytatott
Mirek Topolánekkel, a soros EU-elnök Csehország kormányfőjével,
Viktor Juscsenko közölte, hogy támogatja a mérőműszerek
felszerelését az Oroszországból Ukrajnába földgázt szállító hat
vezetéken, ami által lehetővé válik az ukrán gázfogyasztás és
-továbbítás ellenőrzése.

Hangsúlyozta, hogy kötelessége továbbítani az orosz földgázt Európának, és ezt be is tartja. Megerősítette, hogy Ukrajna engedélyezi megfigyelőknek, köztük Oroszország képviselőinek, az ellenőrzést. Juscsenko felszólította Oroszországot, hogy sürgősen újítsa fel az Európába irányuló gázszállításokat. "Mindent meg kell tennünk a következő órákban azért, hogy Oroszország újraindítsa a
gázszállítást a szükséges mennyiségben, és biztosítsuk a tranzitot
Ukrajnán keresztül" - mondta.

Topolánek a Julija Timosenko ukrán kormányfővel folytatott
tárgyaláson a bizalom összeomlásaként jellemezte az orosz-ukrán
vitát. "Bizalmi válság van. Egy harmadik félnek kell segíteni a
válság megoldásában. Mindkét ország kockáztat, úgy a szállító, mint
a tranzitáló" - mondta a cseh miniszterelnök. Hozzátette, hogy
bizonyos technikai részleteket még egyeztetni kell a bizalom
helyreállításának és a gázszállítások felújításának érdekében.

Timosenko ugyancsak azt hangoztatta, hogy Ukrajna "egy gramm
orosz földgázt" sem használt fel január 1. óta a hazai szükségletek
kielégítésére. Az ukrán miniszterelnök közölte, hogy aláírják az
orosz földgáz tranzitját ellenőrző megfigyelői csoportról szóló
jegyzőkönyvet, aminek csak az az egy feltétele van, hogy az orosz és az ukrán fél képviselői azonos arányban vegyenek részt a munkában. (Oroszország késznek mondta magát az európai és az ukrán megfigyelők fogadására, ha Kijev is hajlandó orosz megfigyelőket fogadni saját területén. A Gazprom orosz gázipari vállalat azt ígérte, hogy abban a pillanatban újraindítja a gázszállítást, mihelyst aláírják az Európai Unió vezetése alatt álló megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet.)

Mirek Topolánek szombaton munkalátogatásra Moszkvába érkezik. Topolánek pénteken tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt a tranzit ellenőrzési mechanizmusának kidolgozásáról. Putyin szükségesnek nevezte, hogy mielőbb felállítsák a nemzetközi megfigyelői csoportot, aláírják a megfelelő dokumentumot, és biztosítsák a szakértők megérkezését az ellenőrzések helyszínére.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával pénteken folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Oroszország érdekelt az európai gázexport mielőbbi felújításában, de ez csak akkor lehetséges, ha aláírták a megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet. "Sajnos, egyáltalán nem maradt bizalom az ukrán fél iránt" - mondta.

Medvegyev a Vesztyi-24 televíziónak azt mondta, hogy Oroszország tavaly ezer köbméterenként 179,5 dollárért adta Ukrajnának a gázt, a fogyasztók viszont 320 dollárt fizettek. "Ez a profitrés ismeretlen struktúrák zsebébe vándorolt, amelyek nagy valószínűséggel valakik korrupt érdekeit képviselik" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.